Η Λέσβος, το μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου δεν έχει μόνον Απολιθωμένο Δάσος αλλά και απολιθωμένο… ζωολογικό κήπο. Οι επιστήμονες έφεραν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα ηλικίας… είκοσι χιλιάδων αιώνων· σκελετούς και οστά που περιγράφουν ένα νησί που έβριθε από άγρια ζωή.
Συγκεκριμένα, απολιθώματα και οστά από άλογα, ελάφια, αντιλόπες και δεκάδες σαρκοφάγα ζώα ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών έφεραν στο φως ο Καθηγητής παλαιοντολογίας Νίκος Λύρας και η ομάδα του στη Λέσβο.
«Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες οστά σπονδυλωτών ζώων που έζησαν στη Λέσβο τη γεωλογική περίοδο του κατωτέρου πλειστοκαίνου, δηλαδή πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια» ανέφερε ο Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πρόκειται για μοναδικά ευρήματα που συγκεντρώνονται, μελετώνται και έρχονται να γοητεύσουν τους λάτρεις των απολιθωμάτων. «Το πλούσιο υλικό των παλαιοντολογικών ανασκαφών που βρίσκεται υπό μελέτη, μαρτυρά τον πλούτο της πανίδας του νησιού, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την πανίδα και τα οικοσυστήματα του Ανατολικού Αιγαίου και τη σύνδεση των νησιών με τη γειτονική Μικρασιατική χέρσο» επισημαίνει ο κ. Ζούρος.
Η έρευνα ξεκίνησε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τον Νοέμβριο του 2019 και, παρά τους περιορισμούς και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, ολοκλήρωσε την πρώτη της φάση στα τέλη του 2021
Μέχρι στιγμής, από την ανασκαφική έρευνα έχουν ανακτηθεί περίπου 500 εξακριβωμένα δείγματα και πολλά περισσότερα θραύσματα απολιθωμάτων που δεν έχουν προς το παρόν προσδιοριστεί.