Το 2016, χρονιά γιορτής για τα Αρσάκεια Σχολεία που, εδώ και 180 χρόνια, προσφέρουν ποιοτική παιδεία σε γενιές Ελληνόπουλων, κλείνει με μια μουσική παράσταση, βασισμένη στη μελοποιημένη ποίηση, με τίτλο «Είμαστε από καλή γενιά» (Οδυσσέας Ελύτης), που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Συμπαραγωγή της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η παράσταση είναι γεμάτη ποίηση, εικόνα και μουσική από τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και τη χορωδία Graduarti (των αποφοίτων), σε διδασκαλία και διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής, Χριστίνας Βαρσάμη – Κούκνη. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, για τη στήριξη μαθητών, των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Παρελθόν, παρόν κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον
Το έργο μιλάει για τη νεότητα και τη διαχρονική Ελλάδα. Μια ομάδα μαθητών, με οδηγούς μια συναισθηματικά ευαίσθητη μαθήτρια κι έναν οραματιστή Καθηγητή, περιπλανιέται στους στίχους των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και τα τραγούδια των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών, προσπαθώντας να βιώσει τοπικά και χρονικά τον κόσμο της ελληνικής ποίησης. Έτσι, μέσα από τη μουσική και την ποίηση, ενώνονται το παρελθόν και το παρόν της πατρίδας μας, ενώ ανοίγεται μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον, στο οποίο μόνο η τέχνη εμπνευσμένων δημιουργών (λόγος, μουσική και εικόνα) μπορεί να μας μεταφέρει.
Η σύλληψη και το κείμενο της παράστασης είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη και η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού. Νέοι ηθοποιοί τού Εθνικού Θεάτρου πλαισιώνουν τη Νάντια Κοντογεώργη και τον Νίκο Καραθάνο. Κεντρικός τραγουδιστής της παράστασης είναι ο Μανώλης Μητσιάς.
«…στηριγμένη στον άνθρωπο και στα πνευματικά του επιτεύγματα…»
Ο Φωκάς Ευαγγελινός σημειώνει για την παράσταση: «Η πρόσκληση να σκηνοθετήσω αυτή την εκδήλωση, στο πλαίσιο των 180 χρόνων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ετοιμάζουμε, με τον Στρατή Πασχάλη, που γράφει και επιμελείται τα κείμενα, μια παράσταση, η οποία, χρησιμοποιώντας τα λόγια μεγάλων μας ποιητών, διαφυλάττει τη μνήμη και αναδεικνύει την πατρίδα μέσα στον χρόνο και την Ιστορία. Χρησιμοποιούμε, ακόμη, μουσικές ξεχωριστών μας συνθετών, για να επισημάνουμε τη διαχρονικότητα της τέχνης, που μπορεί να εμπνεύσει τις νέες γενιές. Μιλάμε για σημερινά προβλήματα, για την οικολογία, την κρίση, τη μετανάστευση. Θέματα σύγχρονα, που απασχολούν τη νέα γενιά, αλλά και όλους μας.
Με μεγάλη μας χαρά, συνεργαζόμαστε με τον ξεχωριστό Μανώλη Μητσιά, που έχει τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με τον Νίκο Καραθάνο στον ρόλο ενός εμπνευσμένου δασκάλου, τη Νάντια Κοντογεώργη και τους έξι ηθοποιούς που γίνονται μαθητές, τις δύο χορωδίες, στις οποίες συμμετέχουν 120 μαθητές και απόφοιτοι του Αρσακείου. Μια πραγματική υπερπαραγωγή, όχι με τεχνικά μέσα και πολυέξοδα εφέ, αλλά στηριγμένη στον άνθρωπο και στα πνευματικά του επιτεύγματα, στις αξίες και στα όνειρά του που δείχνουν και τον δρόμο για το μέλλον.
Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους να μοιραστούν αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο της Ποίησης, που, τελικά, οδηγεί στην αισιοδοξία και την ελπίδα και, παράλληλα, αποτυπώνει τη μεγάλη διαδρομή των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, 180 χρόνια τώρα, που προχωρούν στο αύριο με φάρο τα σπουδαία επιτεύγματα τού παρελθόντος».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός, κείμενο – επιμέλεια: Στρατής Πασχάλης, σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Συμμετέχουν: ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης η Χορωδία Graduarti (απόφοιτοι Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) και ο Μανώλης Μητσιάς. Χορωδιακή επεξεργασία – διδασκαλία και διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη – Κούκνη, κίνηση χορωδιών: Αιμιλία Τσάμη, μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης, πιάνο και ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ. Ερμηνεύουν: Νίκος Καραθάνος, Νάντια Κοντογεώργη, Ελευθερία Μπενοβία, Στέλλα Ψαρουδάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μάνος Βαβαδάκης, Βασίλης Καλφάκης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 10 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου: 20:00, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου: 16:00 και 20:00. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 45 ευρώ, Α΄ ζώνη: 32 ευρώ, Β΄ ζώνη: 22 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 12 ευρώ, παιδικό: έκπτωση 30% επί της τιμής κάθε ζώνης, φοιτητές – άνεργοι – ΑΜΕΑ – 65+ – πολύτεκνοι: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.
naftemporiki.gr