Εντυπωσιακές εικόνες αναδύονται στο φως, από το ρωμαϊκό ναυάγιο 2.000 ετών που εντοπίστηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Μεσόγειο και χρονολογείται από την εποχή του Ιησού.
Δέκα Έλληνες επιστήμονες δημοσίευσαν την μελέτη τους για την ανακάλυψη του πλοίου, μήκους 33 μέτρων που προσφέρει νέες πληροφορίες για το ρωμαϊκό εμπόριο στην Μεσόγειο. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε με τη χρήση σόναρ και σε αυτό εντοπίστηκαν χιλιάδες αμφορείς και άλλα κεραμικά σκεύη για τη μεταφορά τροφίμων και κρασιού.
Έχει μήκος 34 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του Φισκάρδου.
Υπολογίζεται ότι μετέφερε περίπου 6.000 αμφορείς, με το φορτίο, το οποίο είναι ορατό στον βυθό, να είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση. Το ναυάγιο έχει σημαντική αρχαιολογική σημασία, καθώς μπορεί να παράσχει μια πληθώρα πληροφοριών, σχετικά με τις ναυτιλιακές διαδρομές, το εμπόριο, την αποθήκευση των αμφορέων στο σκάφος και την κατασκευή πλοίων κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.
Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 1 π.Χ. και 1 μ. Χ. Το πανάρχαιο φορτίο του είναι ορατό στον βυθό του Φισκάρδου και φαίνεται να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
«Είναι μισοθαμμένο στην άμμο οπότε πιστεύουμε ότι αν προχωρήσουμε σε εκσκαφή στο μέλλον θα βρούμε και ένα τμήμα ή και ολόκληρο το ξύλινο κουφάρι του πλοίου» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γιώργος Φερεντίνος από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί πότε και αν το ναυάγιο θα ανασυρθεί από τον βυθό αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν πως μία τέτοια επιχείρηση θα έριχνε περισσότερο φως στην ιστορία του.