Skip to main content

Λούβρο: Παρίσι-Αθήνα – Μια έκθεση για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας

Η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919» που διοργανώνεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Napoleon» στο Λούβρο, η οποία εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και της γαλλικής πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ τονίζει την εξαιρετική θέση που κατέχουν τα αρχαιοελληνικά έργα στις συλλογές του Λούβρου.

«Το νέο κεφάλαιο της σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας ίσως έχει σχέση με τη συνεργασία για την οποία και εγώ και ο Μακρόν μαχόμαστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι «μια ιστορία αγάπης».

Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα, υποδέχθηκαν στο Λούβρο ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο παρόντες ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Α. Ροκοφύλλου κ.ά.

Μετά τα εγκαίνια, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαιρέτησε θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η έκθεση που παρουσιάζει το Λούβρο με την ευκαιρία των 200 χρόνων της απελευθέρωσης από τους Τούρκους γιορτάζει συγχρόνως τα 200 χρόνια της απόκτησης της Αφροδίτης της Μήλου που αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του Μουσείου. Προπάντων το Λούβρο θέλει να προβάλει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική κουλτούρα, ειδικά μέσω των αρχαιολογικών θεσμών όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών που δημιουργήθηκε το 1846.

Η έκθεση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες μια Ελλάδα που είναι άγνωστη στους περισσοτέρους: βυζαντινή, ορθόδοξη αλλά και αστική, μακριά από την πολυσυζητημένη κλασική αρχαιότητα και τα κλισέ του μεταγενέστερου εξωτισμού.

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβαν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια αρχαιολογικών Μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αναστασία Λαζαρίδου και ο πρόεδρος – επίτιμος διευθυντής του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, μετέχουν ελληνικά Μουσεία με δεκάδες έργα – δάνεια (πίνακες, γλυπτά, σχέδια), όπως επίσης γαλλικά Μουσεία και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Οι εκθεσιακές ενότητες ξεκινούν από την «Ανακάλυψη της Ελλάδας, 1780-1821» και συνεχίζονται με την ενότητα «Ο πόλεμος για την ελευθερία και ο φιλελληνισμός, 1821-1830». Ακολουθεί «Η Αθήνα καινούργια πρωτεύουσα, 1834-1878», «Η Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία», «Οι απαρχές της αρχαιολογίας στην Ελλάδα», «Η ανακάλυψη της αρχαίας Ελλάδας» και τέλος η «Αθήνα, το τέλος του αιώνα και η μοντέρνα τέχνη». Σε αυτή την ενότητα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και στις διεθνείς εκθέσεις.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022.