Skip to main content

«Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας» του Ζίγκμουντ Φρόιντ

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας-Σχολή Μωραΐτη και οι εκδόσεις Μίνωας  προσκαλούν το κοινό στην  παρουσίαση του βιβλίου «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας» του Ζίγκμουντ Φρόιντ, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, Π. Ψυχικό).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας και η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη. 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Αλεξίου.

Το πάντα επίκαιρο κείμενο του Φρόιντ «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας», γραμμένο το 1929, είναι από τα βιβλία που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη.

Γράφτηκε αφού είχε αρχίσει η μάχη του Φρόιντ με τον καρκίνο και η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη. Σε αυτό το βαθύτατα απαισιόδοξο έργο, ο Φρόιντ ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατη η συμφιλίωση ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση και τον πολιτισμό, διότι αντίτιμο για κάθε πολιτισμό, ακόμα και για τον πιο προηγμένο, είναι το αίσθημα ενοχής που δημιουργείται στον άνθρωπο από την ανάσχεση των ενστικτωδών ορμών και της έμφυτης επιθετικότητάς του. Ως αποτέλεσμα είναι αδύνατη η κατάκτηση της ευτυχίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα κοινωνικής λύσης όσον αφορά τη δυσαρέσκεια του ατόμου μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Αυστρία, ο Φρόιντ αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αγγλία. Το τελευταίο μεγάλο του έργο ήταν «Ο άνθρωπος Μωυσής και η μονοθεϊστική θρησκεία» (1939). Ήδη από το 1933, που οι ναζί βρέθηκαν στην εξουσία, τα βιβλία του Φρόιντ καίγονταν στην πυρά ως «προϊόντα εβραϊκής επιστήμης».

Ο Φρόιντ πέθανε στο Λονδίνο λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 23 Σεπτεμβρίου 1939. Έκτοτε, εμφανίστηκε πληθώρα φροϊδικών σχολών ψυχανάλυσης και, παρά τις αμφισβητήσεις και τις κριτικές που εκφράστηκαν για το έργο του γύρω από τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, την κοινωνία και τη θρησκεία, ο Φρόιντ παραμένει εμβληματική μορφή του ανθρώπινου πολιτισμού. Η επίδρασή του ξεπερνά τα όρια της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής και εκτείνεται σε πολλούς τομείς των επιστημών και των τεχνών.

naftemporiki.gr