«Το Μυστικό» του εξαιρετικά δημοφιλούς Αδαμάντιου Διαμαντή αναμένεται ότι θα ηγηθεί της 25ης δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.
Ο Διαμαντής είναι από τους γνωστότερους Κύπριους ζωγράφους στον ελληνικό χώρο. Η μοναδικότητα τού συγκεκριμένου έργου έγκειται στον διάλογο ανάμεσα στην παραδοσιακή ζωγραφική και την πρωτοπορία του 20ού αιώνα, επιδράσεις της οποίας ανιχνεύονται στο έργο. «Το Μυστικό» έχει εκτιμηθεί στις 23.000 – 28.000 ευρώ και είναι το έργο με την ακριβότερη τιμή εκτίμησης της φθινοπωρινής δημοπρασίας του Οίκου.
Ο Αδαμάντιος Διαμαντής (1900 – 1994) θεωρείται ένας από τους «ιστορικούς» της αγροτικής Κύπρου, την οποία ύμνησε στον εμβληματικό του πίνακα «Ο Κόσμος της Κύπρου». Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην εξαιρετικά δραστήρια πορεία του παρέμεινε πιστός στην τοπιογραφία και γενικότερα στην παραστατική ζωγραφική, αντλώντας τα θέματά του από την αγροτική ζωή. Εντούτοις, όπως αποκαλύπτεται στο «Μυστικό», δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τα κινήματα και τις επιρροές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Στο «Μυστικό», η γλυπτική στρογγυλότητα του Henry Moore είναι φανερή στη σκυμμένη μορφή ενώ το παράθυρο στο φόντο εύκολα παραπέμπει στον Magritte. Αυτός ο διάλογος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και την παραδοσιακή ζωγραφική συντελεί στην μοναδικότητα του έργου.
Σε δήλωσή του στη «Ν», ο διευθύνοντας σύμβουλος του Οίκου, Νίκος Ψαθάρης, ανέφερε ότι «Το Μυστικό» είναι ένα από τα διαμάντια της ελληνικής ζωγραφικής. «Το έργο αποδίδει την πολυπλοκότητα της σχέσης ανάμεσα στην παραδοσιακή ζωγραφική και τα κινήματα του 20ού αιώνα» σημείωσε.
Αντίθετα με την ελλαδική ζωγραφική, η οποία εν πολλοίς άντλησε τους αρχικούς προβληματισμούς της από τον γερμανικό ακαδημαϊσμό, η κυπριακή ζωγραφική, στην εξέλιξή της, επηρεάστηκε κυρίως από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία και την μοντέρνα ζωγραφική.
Κορυφαία έργα
Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου θα δημοπρατηθούν 128 εκθέματα από τα οποία 117 είναι πίνακες, σχέδια, υδατογραφίες, χαρακτικά και γλυπτά. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ζωγράφων ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Γαΐτης, Γιώργος Δέρπαπας, Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, Χριστόφορος Σάββα, Πολύκλειτος Ρέγκος, Έλλη Μιτζή, Καίτη Φασουλιώτου Στεφανίδου, Αιμίλιος Προσαλέντης, Δημήτρης Μυταράς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Γουναρόπουλος.
Τα υπόλοιπα εκθέματα περιλαμβάνουν στη πλειονότητά τους χάρτες της Κύπρου του 15ου και 16ου αιώνα. Όλα τα εκθέματα θα παρουσιαστούν στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Στα ακριβότερα έργα της συλλογής, περιλαμβάνονται το «Life Line» του Χριστόφορου Σάββα με τιμή εκκίνησης 19.000 – 25.000 ευρώ καθώς, επίσης, και τα έργα του Μιχαήλ Κάσιαλου «Γυναίκα Σέρνει Νήματα» και «Γυναίκα στο Δουλάππιν» -το οποίο έχει εκτιμηθεί στις 16.000 – 21.000 ευρώ. Το έργο «Σοφία Κύριλλου» και «Αίγες» του Τηλέμαχου Κάνθου που, επίσης, θεωρείται στα ακριβά αποκτήματα της συλλογής, έχει εκτιμηθεί στις 10.000 – 15.000 ευρώ.
«Από “Το Μυστικό” του Αδαμάντιου Διαμαντή μέχρι την “Πεταλούδα” του Δημήτρη Γέρου, η τωρινή συλλογή αποτελεί μια εικαστική διείσδυση στην εξέλιξη της κυπριακής και ελληνικής ζωγραφικής και τις επιδράσεις που δέχτηκε από τα πρωτοποριακά κινήματα του 20ού αιώνα», ανέφερε ο Νίκος Ψαθάρης.