Skip to main content

Με την πιο «ασταμάτητη» δύναμη

«Κάποιες φορές, ο καλύτερος τρόπος να γιατρέψεις το ίδιο σου το κορμί, τον νου, την καρδιά και το πνεύμα σου είναι να χρησιμεύσεις ως πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης σε κάποιον άλλο γύρω σου. Γεμίζοντας το καλάθι κάποιου άλλου, ενδέχεται να δεις και το δικό σου να γεμίζει».

Υπερπηδώντας τους περιορισμούς του ελλειπτικού του σώματος και εστιάζοντας στη σκέψη πως η ζωή του έχει αξία και είναι ένα δώρο για τους άλλους, ο Νικ Βούισιτς, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε χωρίς άκρα, εξακολουθεί να εκπλήσσει με τη δύναμη του πνεύματος και της ψυχής του και την χωρίς όρια ζωή του και να χαρίζει απλόχερα ελπίδα και έμπνευση μέσα από το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Ασταμάτητος – Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Πλω, σε μετάφραση και επιμέλεια του Βασίλη Αργυριάδη.

Αφηγούμενος συναρπαστικές ιστορίες, είτε από τη δική του εμπειρία είτε από την εμπειρία άλλων, ο Νικ Βούισιτς εξηγεί πώς μπορεί ο καθένας να χτίσει μια «Ζωή χωρίς όρια» και να γίνει «Ασταμάτητος»! Με το νέο του βιβλίο, προσφέρει έμπνευση και καθοδήγηση σε θέματα όπως οι προσωπικές κρίσεις, τα ζητήματα σχέσεων, τα προβλήματα στη δουλειά ή την καριέρα, τις ανησυχίες όσον αφορά στην υγεία ή σε κάποιο είδος αναπηρίας, τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις και αισθήματα – εξαρτήσεις, τις επιθέσεις, τους κατατρεγμούς, τη σκληρότητα και τη μισαλλοδοξία, τον χειρισμό ζητημάτων που ξεπερνούν τον έλεγχό μας, την προσπάθεια ανοίγματος προς τους άλλους και την ισορροπία στο σώμα, το νου, την καρδιά και το πνεύμα.

Όταν η πίστη γίνεται πράξη

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγνωρίζουν το χαμογελαστό πρόσωπο και τα γεμάτα έμπνευση μηνύματα του Νικ Βούισιτς. Μολονότι γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, ο Νικ δεν επέτρεψε στη σωματική του διάπλαση να τον απομακρύνει από μια ζωή γεμάτη απολαυστικές περιπέτειες, μια καριέρα γεμάτη νόημα και σκοπό και πολλές διαπροσωπικές σχέσεις αγάπης. Ο Νικ υπερέβη προκλήσεις και εμπόδια, εκτίμησε το δώρο της ζωής και πίστεψε ότι, ακόμα και αν συναντά δυσκολίες, ο Θεός θα είναι πάντα δίπλα του και θα κρατά στα δικά Του χέρια τον έλεγχο της πορείας του. Ο Νικ αποδίδει την επιτυχία του στη δύναμη που εκλύεται, όταν αποφασίζουμε να κάνουμε την πίστη μας πράξη!

Κάθε δυσκολία είναι μία ευκαιρία

Ο 32άχρονος Νικ Βούισιτς κάνει σέρφινγκ, κολυμπάει, τραγουδάει, έχει παίξει σε κινηματογραφική ταινία, έχει κάνει ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο και έχει αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους με τις ομιλίες και τα βίντεό του στο διαδίκτυο. Ως ζωντανό παράδειγμα ενός νικητή της ζωής και χαρισματικός ομιλητής, μιλάει σε θέατρα, στάδια, σχολεία, ορφανοτροφεία και φυλακές σε όλο τον κόσμο, έχει συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Life without Limbs», βοηθώντας με τη δράση του περισσότερες από 10 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στα 8 του χρόνια, βλέποντας τον εαυτό του σαν βάρος για τους άλλους και αποκλείοντας την πιθανότητα να σπουδάσει και να κάνει οικογένεια, έπεσε σε κατάθλιψη και επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 13 ετών, η ιστορία ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τις αναπηρίες του τού έδωσε κουράγιο και τον γέμισε ευγνωμοσύνη, που είχε την οικογένεια και την υγεία του. Ακολούθησε το παράδειγμά του, ξεπερνώντας όσα τον δυσκόλευαν και θέλησε να εμπνεύσει και εκείνος, με τη σειρά του, όσους το έχουν ανάγκη.

Ο ίδιος λέει: «Συνειδητοποίησα ότι είχα μια επιλογή. Μπορούσα να λυπηθώ τον εαυτό μου ή να ευχαριστήσω τον Θεό για ό,τι έχω. Ο φόβος και η ενοχή παραλύουν τους ανθρώπους περισσότερο από το να μην έχουν άκρα. Δεν είμαι ένας υπερφυσικός τύπος. Γυρίζω τον κόσμο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη και ελπίδα, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σκοπός μου είναι να τους ενθαρρύνω να ξεπεράσουν τις δικές τους δυσκολίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν το δικό τους μονοπάτι προς μια αληθινή ζωή».

Λόγια από τον «Ασταμάτητο»

«Η ζωή μου ξεχειλίζει από σκοπό και αγάπη. Είμαι τάχα ελεύθερος από έγνοιες; Είναι τάχα η κάθε μέρα μου ηλιόλουστη και ολάνθιστη; Όχι, όλοι ξέρουμε ότι η ζωή δεν πάει έτσι. Αλλά ευχαριστώ τον Θεό για κάθε μία στιγμή, που μου επιτρέπει να βαδίζω πάνω στο μονοπάτι, που διάνοιξε Εκείνος για μένα. Εσύ κι εγώ είμαστε εδώ για κάποιο σκοπό. Εγώ βρήκα τον δικό μου κι εσύ πρέπει να εκλάβεις την ιστορία μου ως διαβεβαίωση ότι κι ο δικός σου δρόμος σε περιμένει.

Τίποτα δεν μπορεί να σε κατακρημνίσει πιο γρήγορα από το να ζεις τη ζωή σου χωρίς σκοπό ή να λοξοδρομείς από αυτό που σε παθιάζει, από το χάρισμα που σου δίνει χαρά και παρέχει στη ζωή σου νόημα και πληρότητα. Αν νιώθεις ότι βυθίζεσαι στην απελπισία, αποστραγγισμένος από ενέργεια, στεγνός από πίστη, αναρωτήσου: Τι μετράει περισσότερο για μένα; Τι μου δίνει χαρά; Τι με κινητοποιεί, δίνοντας νόημα στη ζωή μου; Πώς μπορώ να επιστρέψω πάλι σ’ αυτό;

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φευγαλέες σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού. Αυτό, που θα σου σώσει τη ζωή σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι να απαγκιστρώσεις το βλέμμα σου από τον εαυτό σου και να το στρέψεις προς τα πρόσωπα που αγαπάς, να το απαγκιστρώσεις από τον πόνο της στιγμής και να το στρέψεις στις δυνατότητες που κρύβει το μέλλον.

Ακολούθα τα χαρίσματά σου και ό,τι σε παθιάζει. Οι πιο ισορροπημένοι, σταθεροί, ευτυχείς και πλήρεις άνθρωποι που γνωρίζω είναι εκείνοι, που χτίζουν τις ζωές τους γύρω από μια αδιάκοπη εξέλιξη και πλήρη έκφραση των ταλέντων και των ενδιαφερόντων τους. Δεν κάνουν επαγγέλματα ή καριέρες. Διαθέτουν απλά στόχους και παθιάζονται μ’ αυτούς. Πέφτουν με τα μούτρα. Αν κάνεις αυτό που αγαπάς και βιοπορίζεσαι απ’ αυτό, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου και αυτό, που ονομάζεται συνταξιοδότηση, θα είναι απλά μια υπόθεση των άλλων.

Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Έχουμε όλοι τις ίδιες βασικές ανάγκες: να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Θέλουμε όλοι να υπηρετούμε έναν σκοπό και να ξέρουμε ότι η ζωή μας έχει αξία. Ισορροπημένη ζωή σημαίνει, επίσης, ζωή σε αρμονία με τους άλλους, πράγμα που, ίσως, απαιτεί την παραίτηση από τον εαυτό μας, προκειμένου να συμμετέχουμε σε κάτι μεγαλύτερο, μια πληρέστερη ζωή».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]