Με διαδικτυακή συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κινέζου ομολόγου του Li Keqiang, των αρμόδιων Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, και με τη φυσική παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς των Αθηνών.
Σε βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang, αναφέρθηκαν στους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν διαχρονικά τις δύο χώρες, χαρακτηρίζοντας το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας ως το πεδίο για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους, ενώ αναφέρθηκαν και στη συμπλήρωση το 2022, 50 χρόνων ελληνοκινεζικών διπλωματικών σχέσεων.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην ομιλία της ανέδειξε τη συμβολική και ουσιαστική συνάντηση ανάμεσα στους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον κινεζικό, με κοινό σημείο αναφοράς το μακραίωνο παρελθόν, τον πολιτισμό και τις αξίες που τους συνδέουν, τις οποίες και ενσαρκώνουν οι εμβληματικοί αρχαίοι φιλόσοφοι Σωκράτης και Κομφούκιος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις σημαντικές εκθέσεις που προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα, από κοινού με τα κινεζικά μουσεία, αλλά και στην ψηφιακή περιήγηση στο περίφημο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου για τους επόμενους έξι μήνες, το διαδικτυακό κοινό μπορεί να γνωρίσει τους πήλινους στρατιώτες του αυτοκράτορα σε μια συνύπαρξη με τον εμβληματικό Κροίσο και τον Κούρο από την Ανάβυσσο. Επίσης, η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ανάμεσα στις οποίες, το φιλόδοξο μεταφραστικό πρόγραμμα ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα κινεζικά, η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, αλλά και ως τιμώμενης χώρας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου, η περαιτέρω προώθηση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στις κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και η συνέχιση των εκατέρωθεν ανταλλαγών μεταξύ των Εθνικών θεάτρων των δύο χωρών.
Ομιλία απηύθυνε και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στην οποία χαρακτήρισε τον πολιτισμό και τον τουρισμό ως τομείς σύσφιξης και εμβάθυνσης στις σχέσεων των δύο χωρών.
Προβλήθηκαν, επίσης, βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας Hu Heping, του Γενικού Διευθυντή της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας Li Qun, του Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας Δρ. Wu Weishan,
Ακολούθησαν η απονομή πλακέτας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προς τιμή του Δρ. Wu Weishan, και η παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης «Χωροχρόνος. Γνωρίστε τον πήλινο στρατό στην Ελλάδα» από τη Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Κινέζο εκπρόσωπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων του Σωκράτη και του Κομφούκιου, με σημείο συνάντησης ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού την Αρχαία Αγορά των Αθηνών, και το 2021, το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, ο Επιτετραμμένος της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα Wang Qiang, ο Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού της Κινεζικής Πρεσβείας Wang Chao κ.α.