Το Θέατρο του Νέου Κόσμου κάνει δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα σεζόν με παραστάσεις σε δύο σκηνές.
Το Θέατρο Ιλίσια και το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα φιλοξενήσουν τις παραστάσεις για αυτόν το χειμώνα, με πρεμιέρες και επαναλήψεις έργων που αγαπήθηκαν, με πολλούς και καλούς συντελεστές.
O δημιουργός του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μαζί με τους συνεργάτες του, αγκαλιάζει δύο επιτυχημένες παραστάσεις που θα παιχτούν σε επανάληψη με ανανεωμένη μορφή και καστ και σκηνοθετεί δυο δυνατά έργα, με πολιτικό πρόσημο. Πρόκειται για τα έργα «Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» -έναρξη 4 Οκτωβρίου / Θέατρο Ιλίσια και «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» -έναρξη 10 Νοεμβρίου / Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Για τις δύο παραστάσεις, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε μαζί μας.
«Ξεκινάω από την “Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς”, που ανεβαίνει στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια. Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για πέρυσι, αλλά στη γενική μας πρόβα έπεσε το απαγορευτικό και τη βάλαμε στο συρτάρι για έναν χρόνο. Είναι ένα συναρπαστικό έργο, γραμμένο από τον Στέφανο Μασσίνι -από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες κι έχει ανεβεί από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Λούκα Ρονκόνι κι ο Σαμ Μέντες.
Πρόκειται για την ιστορία τριών Εβραίων αδελφών, που τη δεκαετία του 1840 μεταναστεύουν από το Ρίμπαρ της Βαυαρίας στην Αμερική κι ανοίγουν ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν, που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές: από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση δικής τους Τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του Κόσμου.
Η πορεία, όμως, αυτή είναι μια σταδιακή αποκοπή από τις ρίζες, που αφορούν όχι μόνο την εβραϊκή τους ταυτότητα αλλά και το αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας, που δεν είναι πια το βαμβάκι ή ο καφές, οι σιδηρόδρομοι ή ο καπνός, αλλά κάτι πολύ πιο αφηρημένο.
Γίνονται έμποροι χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η πτώση τους, το 2008, θα δώσει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας ζήσαμε με οδυνηρό τόπο κι εδώ στην Ελλάδα.
Η δεύτερη παράσταση που σκηνοθετώ ανήκει κι αυτή στο είδος του αφηγηματικού θεάτρου, που αγαπώ ιδιαίτερα. Δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ (1987), η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας) περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.
Οι μαρτυρίες αυτές εκδόθηκαν σε βιβλίο, και διαβάζοντάς το ένιωσα την ακατανίκητη επιθυμία να τις μεταφέρω στο θέατρο. Επιλέξαμε 16 από τις 100 αφηγήσεις.
Είναι κείμενα που αποκαλύπτουν την ιστορία του ανθρώπου σαν μια ιστορία οδύνης και φέρνουν στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ζωής. Συμπτωματικά, σαν μια ειρωνεία της τύχης, προσεγγίζουμε το υλικό αυτό εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης.
Η πανδημία Covid-19 έχει χαρακτηριστεί “ένα πραγματικό Τσέρνομπιλ του 21ου αιώνα”. Ένα γεγονός του παρελθόντος επιστρέφει μέσα από τις μαρτυρίες όσων το βίωσαν, για να συναντηθεί με τη σημερινή περιπέτεια που βιώνει ο πλανήτης μας, με άγνωστες ακόμα τις συνέπειες».
Το πρόγραμμα αναλυτικά
«Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι, από 4 Οκτωβρίου
Θέατρο Ιλίσια
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Αργύρη Ξάφη, Μιχάλη Οικονόμου.
«Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά, από 13 Οκτωβρίου
Θέατρο Ιλίσια
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Με τους Μαντώ Γιαννίκου, Άνδρη Θεοδότου, Θανάση Ισιδώρου, Γιάννη Λατουσάκη, Λαέρτη Μαλκότση, Ηλία Μουλά, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη.
«Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, από 10 Νοεμβρίου Θέατρο του Νέου Κόσμου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Με τους Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννη Λεάκο.
«Mute», από 2 Οκτωβρίου
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Με τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών, όπως αυτός θα οριστεί αρμοδίως. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική, σε όλους τους χώρους του θεάτρου.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]