Skip to main content

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Μαρίας Σκουρολιάκου

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν, στις 4 Νοεμβρίου, η αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) που φιλοξένησε την παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Μαρίας Σκουρολιάκου, με τίτλο «Χρώμα αύριο».

Πιο ασφυκτική, όμως, και ειλικρινής ήταν η αγάπη όλων των ομιλητών και των παρευρισκομένων στην προσωπικότητα, τη σεμνότητα και φυσικά τη λογοτεχνική προσφορά της ποιήτριας. 

Η ποιητική συλλογή «Χρώμα αύριο» από τον τίτλο προετοιμάζει για μια περιήγηση σε μια πολύχρωμη ποιητική τοιχογραφία. Η παραπομπή σε δύο λέξεις ασύνδετες εννοιολογικά μεταξύ τους προδιαθέτει για την οπτική της ποιήτριας για το μέλλον επάνω στο οποίο ορθώνεται ο αυριανός κόσμος.

Η συλλογή κοσμείται από πεζές ποιητικές συνθέσεις και ποιήματα μικρής διάρκειας. Το ύφος είναι λυρικό και σε μερικές περιπτώσεις θρηνητικό. Ο λόγος γίνεται χειμαρρώδης, απομακρύνεται από παλαιότερες επιδράσεις ελληνορθόδοξες ή μυθολογικές.

Οι συνθέσεις της συλλογής διαιρούνται σε δύο ενότητες με αντίθετους συναισθηματικούς κόσμους. Το σκηνικό πολύχρωμο και εναλλασσόμενο. Η ενότητα με τίτλο «Μωβ» αναφέρεται στον θάνατο, την απώλεια αγαπημένων προσώπων, την αλλοτρίωση, το πένθος, τον «απολεσθέντα παράδεισο» της παιδικής αθωότητας. Είναι ποιήματα με υπαρξιακές αγωνίες.

Η ποίηση της Μαρίας Σκουρολιάκου κυριαρχείται από ένα αισιόδοξο πνεύμα, χωρίς να απουσιάζουν οι σκοτεινές σκηνές της ζωής. Μια ποίηση που φωτίζει την απαισιόδοξη ποίηση των δύσκολων καιρών μας.

Για το ποιητικό έργο της Μαρίας Σκουρολιάκου μίλησαν οι  Δημήτρης Δασκαλόπουλος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου,  Πάνος Σκουρολιάκος ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, Ζιζή Σαλίμπα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Παντείου,
και ο Γιάννης Κωβαίος  φιλόλογος, συγγραφέας. Ποιήματα απήγγειλαν η Έφη Πολυζώη και η Ελένη Μπέσιου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Μαρινάκης γ. έφορος της ΕΕΛ.