Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ‘80».
Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος γέμισε χρώμα και μουσική και οι δεκάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στα ποικίλα τεκμήρια, τα οποία αναπαριστούν το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’80, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αποτυπώνοντας τη δυναμική του, καθώς και τη διαλεκτική σχέση του με άλλα κινήματα της εποχής.
Αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις, δημοσιεύματα και άλλα τεκμήρια, από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ελληνικά και ξένα, αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για την Ειρήνη στη Νότια Ευρώπη, τεκμηριώνοντας τη σημασία της συγκριτικής ανάγνωσης του αντιπολεμικού κινήματος και παρουσιάζοντας την επίδρασή του στις κοινωνίες, την πολιτική και τον πολιτισμό.
Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους συντελεστές της έκθεσης, επικεντρώθηκε στη σημαντική ποιοτική τομή που αυτή αναδεικνύει, δηλαδή, τη μετάβαση από τις διαμαρτυρίες υπέρ της ειρήνης στο δυναμικό αντιπολεμικό κίνημα, που χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ’60 και κορυφώνεται στη δεκαετία του ’80. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «στο καινούριο διεθνές περιβάλλον, το οποίο συνθέτουν και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, άμεση απόρροια των πολέμων, έχει επιτακτική σημασία να συζητήσουμε και να στρατευθούμε, με νέους όρους, στην υπόθεση της ειρήνης. Η έκθεση, μέσα από την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, θέλει, με τον τρόπο της να αποτελέσει ένα διάβημα, αξιακά και πολιτικά, στην κατεύθυνση αυτή».
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η κα Ειρήνη Καραμούζη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, η οποία τόνισε πως στόχος ήταν η χαρτογράφηση του εξαιρετικά σημαντικού φαινομένου του αντιπολεμικού κινήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου δεν είχε μελετηθεί, και η ένταξή του στη δημόσια συζήτηση, γύρω από την σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Τέλος, ο κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην σημαντική δουλειά όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης και σημείωσε πως η έκθεση μέσα από τον πλούτο της, έχει παιδευτικό ρόλο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αφού φέρνοντας τη σε επαφή με την πολιτική συνθήκη της εποχής –την σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων- καταφέρνει να αναδείξει πόσο πολιτικό είναι το αίτημα για Ειρήνη.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο κ. Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και πλήθος βουλευτών.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019 (Υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης σε ομάδες επισκεπτών)
Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής: Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09.00 – 16.00, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00 – 20.00, Σαβ/κο 10.00 – 15.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
naftemporiki.gr