Skip to main content

Ο Ματιάς Ενάρ απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ

Το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονεμήθηκε σήμερα στον 43χρονο Γάλλο συγγραφέα Ματιάς Ενάρ, για το βιβλίο του «Boussole»  («Πυξίδα», εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις αδιάλειπτες ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου του γαλλόφωνου κόσμου.

Ο 43χρονος Ενάρ ήταν εξαρχής ο επικρατέστερος για να κερδίσει το βραβείο και τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Το βιβλίο του συνταιριάζει την αγάπη για τον πολιτισμό της Ανατολής και τον έρωτα για μια γυναίκα, ενώ στην ιστορία πρωταγωνιστεί ένας Αυστριακός μουσικολόγος, ο οποίος ταλαιπωρείται από μια παράξενη – αλλά εξαιρετικά δημιουργική – αϋπνία.

«Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή», είπε ο Ενάρ, που δηλώνει «εξαιρετικά ευτυχισμένος» γι’ αυτή τη διάκριση. «Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «Πυξίδα».

Το βραβείο Ρενοντό απέσπασε η Ντελφίν ντε Βιγκάν, για το βιβλίο της «D’après une histoire vraie» («Με βάση μια αληθινή ιστορία», εκδόσεις JC Lattès).

naftemporiki.gr