Skip to main content

Βρετανία: Στο «φως» χαμένο αγγλοσαξονικό μοναστήρι του 8ου αιώνα

Αρχαιολόγοι στην Αγγλία πιστεύουν πως ανακάλυψαν το χαμένο αγγλοσαξονικό μοναστήρι το οποίο διοικείτο από μια βασιλική ηγουμένη, τη βασίλισσα Κινεθρίθ, κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα μ.Χ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Κινεθρίθ ανέλαβε το μοναστήρι μετά τον θάνατο του συζύγου της,  βασιλιά Όφα της Μερκίας, το 796 μ.Χ. Πρόκειται για τη μόνη γυναίκα της εποχής που απεικονίζεται σε νόμισμα, ένδειξη της δύναμης και της επιρροής της.

«Η Κινεθρίθ είναι μια συναρπαστική φιγούρα, μια γυναίκα ηγέτης που σαφώς είχε μεγάλη θέση και επιρροή κατά τη διάρκεια της ζωής της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του προγράμματος, Γκαμπόρ Τόμας, Καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία. «Όχι μόνο κόπηκαν νομίσματα με την εικόνα της, αλλά είναι γνωστό ότι όταν ο ισχυρός Ευρωπαίος ηγέτης Καρλομάγνος έγραφε στους Άγγλους ομολόγους του, απευθυνόταν τόσο στον βασιλιά Όφα όσο και στη βασίλισσα Κινεθρίθ, δίνοντας και στους δύο το ίδιο στάτους».

Ο αρχαιολόγος δήλωσε στο Live Science ότι η Κινεθρίθ «γεννήθηκε στη βασιλική οικογένεια και ήταν, πιθανώς, μια πολύ ικανή και χαρισματική προσωπικότητα».

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, κάποια στιγμή μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Κινεθρίθ αποφάσισε να ηγηθεί ενός μοναστηριού. Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι ανακάλυψε αυτό το μοναστήρι στο χωριό Κούκαμ, δίπλα σε μια σύγχρονη εκκλησία.

Το μοναστήρι αποτελείται από διάφορα ξύλινα κτήρια. Στο εσωτερικό των κτρίων αυτών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα και το φαγητό, ένα χάλκινο βραχιόλι και μια καρφίτσα για φόρεμα, κομμάτια από τζάμια παραθύρων και οστά ζώων. Η παρουσία κοσμημάτων και γυαλιού υποδεικνύει ότι κάποιος με υψηλό κύρος ηγείτο του μοναστηριού, ενώ η ημερομηνία και η τοποθεσία του μοναστηριού ενισχύουν την ιδέα της ομάδας ότι πρόκειται για το μοναστήρι του οποίου ηγείτο η Κινεθρίθ.

Ο Τόμας δήλωσε στο Live Science ότι το μοναστήρι μπορεί να φιλοξενούσε, κυρίως, μοναχές -ή, θα μπορούσε να ήταν ένα «διπλό μοναστήρι» που φιλοξενούσε μοναχούς αλλά και μοναχές.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η Κινεθρίθ πέθανε κάποια στιγμή μετά το 798 μ.Χ. και, πιθανότατα, θάφτηκε στο συγκεκριμένο μοναστήρι. Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα αποκαλύψουν τον τάφο της.