Skip to main content

Στα ίχνη της Βαρόνης της Τζαζ, Νίκα Ρότσιλντ

Έρωτας, τζαζ, επανάσταση είναι τα συστατικά του βιβλίου της σκηνοθέτριας και συγγραφέα Χάνα Ρότσιλντ, με τίτλο «Η Βαρόνη της Τζαζ. Στα ίχνη της Νίκα, μιας επαναστάτριας Ρότσιλντ», το οποίο παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, παρουσία της συγγραφέα, η οποία θα μιλήσει για το έργο της και θα υπογράψει αντίτυπα, ενώ σχολιασμό θα κάνουν ο Παύλος Τσίμας και η Μαρία Φαραντούρη. Παράλληλα, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ και θα υπάρχει διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και το αντίστροφο.

Εντυπωσιακή και δυναμική

Η Χάνα Ρότσιλντ – που τα ντοκιμαντέρ της, στα οποία περιλαμβάνεται «Η Βαρόνη της Τζαζ», έχουν παρουσιαστεί στο BBC και στο HBO, έχει συνεργαστεί με μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, είναι αντιπρόεδρος του λογοτεχνικού Φεστιβάλ Hay και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της βρετανικής Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Waddesdon Manor -, στο πρώτο της αυτό βιβλίο, αποτυπώνει τη ζωή και την προσωπικότητα της  Νίκα Ρότσιλντ.

Γόνος της προνομιούχας και εκκεντρικής οικογένειας των Ρότσιλντ, που, μέσα σε πέντε μόνο γενεές, είχαν αποκτήσει αμύθητη περιουσία, είχαν αφήσει πίσω τους το εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης και είχαν διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη, η εντυπωσιακή και δυναμική Πανόνικα, γνωστή ως Νίκα, γεννήθηκε το 1913. Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φαινόταν να έχει τα πάντα: παιδιά, έναν γοητευτικό σύζυγο και μια μεγάλη κληρονομιά. Όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, άκουσε τον Τελόνιους Μονκ να παίζει το «Round Midnight», εγκατέλειψε τον σύζυγό της και τον ακολούθησε στη Νέα Υόρκη, όπου οι φιλίες της με τους μουσικούς της τζαζ την έκαναν διάσημη. Η μεγάλη της αγάπη, όμως, ήταν ο Μονκ, τον οποίο φρόντισε έως τον θάνατό του.

Πληροφορίες
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Cotsen Hall: Αναπήρων Πολέμου 9 – Αθήνα, 210 7210536.

naftemporiki.gr