Τη σπάνια ευκαιρία να δει από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον εμβληματικό πίνακα «Παιδική συμφωνία» του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853 – 1932), έργο το οποίο θα φιλοξενήσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ για τρεις εβδομάδες, το διάστημα από τις 6 έως τις 25 Νοεμβρίου.
Το έργο «Παιδική Συμφωνία» (1896 – Λάδι σε μουσαμά, 95×130 εκ.) είχε πωληθεί στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκε χάρη στον συλλέκτη Χρήστο Ζιώγα, ο οποίος το αγόρασε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s.
Ο πίνακας σχετίζεται με το λίγο μεταγενέστερο και διάσημο έργο του Ιακωβίδη «Παιδική συναυλία» (1900) που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη, όπως παρατηρεί η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, Καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. Η ίδια εξηγεί ότι «στον πίνακα της συλλογής Ζιώγα, το θέμα αποδίδει στην πραγματικότητα ένα παιδικό αστείο, μία μικρή αταξία, “σκηνοθετημένη” αριστουργηματικά από τον ζωγράφο» με την ομάδα των παιδιών να παίζουν μουσική και τη γιαγιά να κλείνει τα αυτιά, ενοχλημένη από τις… κακοφωνίες.
Η μεταφορά της «Παιδικής Συμφωνίας» στη Θεσσαλονίκη γίνεται με αφορμή τη δωρεά μέρους της συλλογής Χρήστου και Ελένης Ζιώγα στο Τελλόγλειο. Το σπουδαίο αυτό γεγονός θα αποτελέσει το επίκεντρο τιμητικής βραδιάς για το ζευγάρι των συλλεκτών που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο (αμφιθέατρο) την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν για τη σημασία της συλλογής Ζιώγα και της δωρεάς στο Τελλόγλειο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, Καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, θα παραστεί ο ίδιος ο τιμώμενος.
Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλων & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γλυκερίας Ροηλίδη και με την Ελπίδα Τσάμη στο πιάνο.
Την ημέρα αυτή η είσοδος στο Τελλόγλειο θα είναι δωρεάν.
Μία σπουδαία συλλογή
Η δωρεά έργων της συλλογής του Χρήστου και της Ελένης Ζιώγα, που συμπληρώνει τον κατάλογο των δωρεών του Τελλογλείου, αφορά σε ένα εντυπωσιακό σύνολο έργων ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων και ξένων δημιουργών -Ιακωβίδη, Βασιλείου, Κοντόπουλου, Μόραλη, Στάμου, Γαΐτη, Παύλου, Κεσσανλή, Τάκι, Dali, Léger, Matta, De Chirico, Finotti.
Ο Χρήστος Ζιώγας γεννήθηκε στα Άνω Πορόια Σερρών, μεγάλωσε στο Κιλκίς και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Purdue στις ΗΠΑ, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του. Ως πολιτικός μηχανικός ανέλαβε μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό -Μέση Ανατολή, Αραβικός κόλπος, ΗΠΑ. Για την κοινωνική του προσφορά ανακηρύχθηκε Εντιμολογιότατος Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η αγάπη τόσο η δική του όσο και της συζύγου του για την τέχνη και ιδιαίτερα τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τους έστρεψε στη συλλογή έργων τέχνης . Το λεπτό τους γούστο, οι ιδιαίτερες γνώσεις τους και η διορατικότητά τους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αξιόλογης συλλογής, που αναγνωρίστηκε από ειδικούς και αποτέλεσε εξαιρετικό δείγμα και σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον εικαστικό χώρο, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Με την ευκαιρία της μεταφοράς του έργου του Ιακωβίδη στο Τελλόγλειο, το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος διοργανώνει σειρά δράσεων για σχολεία, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τον πίνακα και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της Ιστορίας της Τέχνης.
Οι δράσεις απευθύνονται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Τα μικρότερα παιδιά (προσχολικής ηλικίας έως και έκτη δημοτικού) θα πάρουν μέρος σε μουσικό memory game, ενώ τα μεγαλύτερα (Γυμνάσιο – Λύκειο) με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων τους θα κάνουν προσπάθεια παραγωγής μιας αυτοπροσωπογραφίας – selfie, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο.