Βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στη Μακεδονία, το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903 – 1908. Από τις εφημερίδες της εποχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος, παρουσιάζεται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, με τη σειρά που θα μιλήσουν, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και π. υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ο π. αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και π. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο αν. Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Τον συντονισμό θα κάνει ο Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αθανάσιος Καραθανάσης.
Ο αφιερωματικός τόμος 600 σελίδων, τον οποίο προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: «εκπληρώνει ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου χρέους σε εκείνους τους ωραίους Έλληνες από την Μακεδονία, αλλά και σε εκείνους που συνέρρευσαν από την υπόλοιπη χώρα κι έδωσαν τον μεγάλο Αγώνα, για να παραμείνει η Μακεδονία στον εθνικό κορμό».
Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα, που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.
Ο τόμος διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903 – 1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, και όλα τα προηγούμενα γεγονότα, που οδήγησαν σε αυτόν τον Αγώνα, από το 1870 έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την «οπτική» των δύο άλλων δυνάμεων, που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Αγώνα για τη διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.
Το βιβλίο μεταφέρει για πρώτη φορά τον Μακεδονικό Αγώνα, «ζωντανό», όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της περιόδου εκείνης. Μεταφέρει τον Μακεδονικό Αγώνα, όπως ακριβώς τον παρακολουθούσαν με εθνική αγωνία στην ελεύθερη Ελλάδα, στο νέο ελληνικό κράτος, οι Έλληνες. Όπως ακριβώς διάβαζαν και πληροφορούνταν στην Αθήνα και στις ελεύθερες ελληνικές πόλεις και την περιφέρεια τα δραματικά γεγονότα, που συνέβαιναν στη Μακεδονία. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις δημοσιογραφικές στήλες και τις ειδήσεις. Ο Μακεδονικός Αγώνας, όπως καταγράφηκε στις εφημερίδες της εποχής.
Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες του βιβλίου, διαβάζοντας απλώς τους τίτλους των ειδήσεων και, πολύ περισσότερο, ολόκληρο το περιεχόμενό τους, νιώθει πραγματικά τον παλμό, που επικρατούσε στην Ελλάδα στις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Μακεδονικού Αγώνα, ταξιδεύοντας, ουσιαστικά, μέσα στις ιστορικές πηγές.
Πληροφορίες
Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης: Εθνικής Αμύνης 1 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 893570.
naftemporiki.gr