Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Σε μια καινούργια διαφορετική μουσική συνάντηση, σε ένα «Παιχνίδι με τον χρόνο», η ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη ενώνει το παρελθόν και το παρόν του τραγουδιού με τη μαγεία των νυκτών εγχόρδων, και μας μιλά για τις συναυλίες της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με τη συνοδεία της ορχήστρας ΜandolinARTE, οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαρτίου.
Σε ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη και οργάνωση μουσικού συνόλου της Τώνιας Δραγούνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη μοναδική φωνή της να ενώνεται ιδανικά με τον υπέροχο ήχο των μαντολίνων, πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια, που σμίγουν το χθες με το σήμερα, μεταφέροντας τραγούδια που έχουν την πολύτιμη πατίνα του χρόνου, για να αφήσουν και πάλι το έντονο στίγμα τους, για πρώτη, όμως, φορά με έναν ήχο διαφορετικό.
Τι θα παρουσιάσετε σε αυτές τις συναυλίες;
Ο τίτλος της παράστασης είναι “Παιχνίδι με τον χρόνο”, και αγκαλιάζει τραγούδια, που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους μέσα από τις παραστάσεις μου και περίμεναν υπομονετικά να ξαναβγούν στο φως! Είναι τραγούδια μιας πορείας 40 χρόνων. Σε αυτό το “παιχνίδι”, αναμιγνύω το παρελθόν με το παρόν, καταθέτω αυτό που αντικατοπτρίζει την ψυχή μου, μελωδίες και λόγια που με συγκίνησαν τότε, αλλά με συγκινούν και τώρα. Είναι υπέροχο να τρέχεις προς τα πίσω και να ανοίγεις ξανά την αγκαλιά σου σε πολλαπλά συναισθήματα, αναλλοίωτα στον χρόνο, και να τα φέρνεις στο σήμερα.
Ποιοι είναι οι «συμπαίκτες» σας;
Ο Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις. Με ξετρέλανε με τις ιδέες του, ιδέες γεμάτες ουσία και φρεσκάδα. Ξεδίπλωσε το μεγάλο του ταλέντο και πιστεύω ότι, μέσα από αυτές τις ενορχηστρώσεις, θα αφήσει ένα πολύ γερό αποτύπωμα στα μουσικά δρώμενα της εποχής.
ΜandolinARTE λέγεται η ορχήστρα, που θα δώσει αυτόν τον τόσο συναισθηματικό ήχο στα τραγούδια. Είναι μια ομάδα μουσικών με τεράστια αγάπη και προσήλωση σε αυτό, που αποφάσισαν να κάνουν. Έχουν έναν ήχο, που σε διαπερνάει και χτυπάει και τις πιο ευαίσθητες χορδές του σύμπαντος της ψυχής. Έτσι ξαφνικά, τους άκουσα ένα βράδυ και τους ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Στην ομάδα αυτή, πρωτοστατούν τα μαντολίνα και οι μαντόλες, αλλά τα αγκαλιάζουν ένα τσέλο, ένα όρθιο μπάσο και, επιπλέον, κρουστά και τρομπόνι. Όλοι έχουν τον “λόγο” τους στα τραγούδια, και χαίρομαι για το ένστικτό μου να τους εμπιστευτώ. Μαζί μας, σε κάποια ντουέτα, είναι και ο τραγουδιστής Γιώργος Καραδήμος, μια εξαιρετική φωνή που με συγκινεί πολύ.
Εκτός από «καταφύγιο», τι άλλο μπορεί να προσφέρει η τέχνη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;
Επειδή αυτός ο «πόλεμος» κρατάει αρκετά χρόνια, και εμείς τραγουδάμε, για να θυμηθούμε και όχι για να ξεχάσουμε, και επειδή η ανάγκη της έκφρασης είναι θέμα καθαρά προσωπικό και καθόλου τυχαίο, δεν είναι και λίγο πράγμα να έχεις ένα καταφύγιο. Η τέχνη είναι επικοινωνία, ελπίδα, έμπνευση, είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι τα σκυθρωπά πρόσωπα, που έρχονται και φεύγουν με ένα ελαφρό μειδίαμα στο τέλος. Για μένα, η τέχνη, από όπου κι αν πηγάζει, είναι ευλογία.
Στο σκοτεινό τοπίο της σημερινής Ελλάδας, τι σας λυπεί περισσότερο;
Με στενοχωρούν πολλά, αλλά, κυρίως, ότι κανείς δεν βγαίνει να πει την αλήθεια! Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, μόνο αν ξέρουμε και αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και μακροχρόνια πολιτική γραμμή στο τραίνο. Κάθε λίγο, αλλάζουμε σταυροδρόμια, και αυτό είναι ψυχοφθόρο και πολύ κουραστικό. Πιστεύω ότι, αν μπορούσαμε να χαράξουμε μια σταθερή πορεία και να την εμπιστευτούμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά. Οι Έλληνες ποτέ δεν φοβήθηκαν τη δουλειά!
Με θλίβει το γεγονός της έλλειψης του γέλιου και της ξεγνοιασιάς ενός ολόκληρου λαού. Με στενοχωρεί η οικονομική μετανάστευση, που είναι απόλυτα φυσιολογική στο πεδίο δράσης, που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι το καλύτερο κομμάτι της νέας ελληνικής κοινωνίας φεύγει! Με διαλύει το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων. Είναι εικόνες, που με βασανίζουν καθημερινά. Είναι άδικες, παράλογες, φρικτές.
Ποια χρήσιμα μαθήματα μπορούμε να πάρουμε μέσα από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση;
Να επενδύσουμε στη μόρφωση και στον πολιτισμό, που κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε. Να επενδύσουμε στην αλήθεια, στις αξίες της ζωής και όχι στα υλικά. Να σεβόμαστε όλα αυτά, που μας έχουν δώσει οι πρόγονοί μας και να τα εκτοξεύσουμε ακόμα περισσότερο! Να διαφημίσουμε τη χώρα μας μέσα από τη συμπεριφορά μας, όπως είναι αυτή η συγκλονιστική στάση των κατοίκων, αλλά και του Λιμενικού των τριών μας νησιών! Το φως της ψυχής των συνανθρώπων μας, αυτή η εσωτερική δύναμη των Ελλήνων και η αυτοθυσία τους στο θέμα όχι μόνο της διάσωσης, αλλά και της φιλοξενίας όλων των “αδυνάτων” (μεταναστών και προσφύγων), ειδικά αυτήν τη εποχήν που, σε κανέναν, δεν περισσεύει τίποτα. Θα πρέπει να τους αποδοθεί το Νόμπελ Ειρήνης, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τι σας γεννά αισιόδοξες σκέψεις;
Δυστυχώς, διανύουμε μια πάρα πολύ σκληρή εποχή. Από την άλλη πλευρά, έχει φανεί περίτρανα ότι είναι η εποχή της συμπαράστασης και της αγάπης. Το γεωτρύπανο της ζωής μας έχει χτυπήσει βράχο. Οπότε, με υπομονή, επιμονή, δουλειά και θέληση, θα πάμε πιο πέρα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Τι εύχεστε για την κάθε επόμενη μέρα μας;
Εύχομαι η προς το παρόν άγονη γραμμή των ονείρων μας να γίνει γόνιμη. Εύχομαι, σύντομα, να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες φρικτές. Εύχομαι να σταματήσει η οικονομική μετανάστευση των νέων. Εύχομαι να αντέξουμε την πίεση. Εύχομαι, σύντομα, η Ελλάδα να ανέβει στο βάθρο που της αξίζει.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 35 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 14 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι – άτομα άνω των 65 ετών: 9,50 ευρώ, φοιτητές – νέοι – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαρτίου.