Eλέφαντες που διασώθηκαν από τσίρκo και ναούς στην Ινδία κεράστηκαν με τα αγαπημένα τους φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο εορταστικής εβδομάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελεφάντων στις 12 Αυγούστου.
Πλούσια ποικιλία από καρπούζια, μπανάνες, παπάγια και κολοκύθες στρώνεται για τους ασιατικούς ελέφαντες σε ένα ιερό κοντά στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα, στα περίχωρα της αρχαίας ιερής πόλης Mαθούρα.
Οι περισσότεροι από τους 28 ελέφαντες στο κέντρο πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και άλλα προβλήματα όπωςαποστήματα, καταρράκτη, τύφλωση και πόνο στις αρθρώσεις, αποτέλεσμα χρόνων κακοποίησης σε αιχμαλωσία, δήλωσαν οι συντηρητές του Wildlife SOS.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεφάντων είναι εκεί για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των ελεφάντων στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο, και τι πραγματικά περνούν και γιατί ο πληθυσμός τους μειώνεται, δήλωσε η Σιρίνα Σάουνεϊ από το Wildlife SOS, το οποίο λειτουργεί επίσης ως το μοναδικό νοσοκομείο ελεφάντων στην Ινδία.
Οι ελέφαντες είναι ένα σημαντικό μέρος της ινδικής κουλτούρας και εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια φεστιβάλ και πομπών στον νότο της χώρας. Χρησιμοποιούνται επίσης στα βόρεια και δυτικά ως τουριστικά αξιοθέατα σε πολλά κάστρα και παλάτια.
Όμως, ενώ θεωρούνται πολιτιστικά και θρησκευτικά σύμβολα, οι ελέφαντες συχνά κακομεταχειρίζονται από μη εκπαιευμένους mahouts (μαχούτ είναι ο αναβάτης, εκπαιδευτής ή φύλακας ελεφάντων) και συχνά γίντονται θύματα ηλεκτροπληξίας, λαθροθηρίας, τροχαίων ατυχημάτων και δηλητηριάσεων.
Ο αριθμός των άγριων ασιατικών ελεφάντων, που βρέθηκαν κυρίως στην Ινδία και σε μέρη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, έχει πέσει κάτω από 50.000, μόλις στο 15% του ιστορικού μέσου όρου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters