Οι περισσότεροι είχαμε δεχτεί ή προσφέραμε ως δώρο ένα χρυσόψαρο, που συνήθως σπάνια επιβίωσε για μεγάλο διάστημα. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπροεί να είναι ανεπιθύμητο ή να ζήσει πολύ ή απλά να μην βολεύουν οι συνθήκες. Τότε η εύκολη λύση είναι η απελευθέρωσή του σε κάποια λίμνη. Ωστόσο αυτό δημιουργεί προβλήματα.
Μια πόλη στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα ζήτησε από τους κατοίκους να μην απελευθερώνουν τα κατοικίδια ψάρια τους στη φύση αφότου βρέθηκαν τεράστια χρυσόψαρα σε μια λίμνη.
Τα κοινά κατοικίδια ζώα μπορούν να μεγαλώσουν πολύ περισσότερο στην άγρια φύση και να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα οικοσυστήματα.
Η πόλη του Μπέρνσβιλ μοιράστηκε εικόνες που δείχνουν πολλά τεράστια χρυσόψαρα που αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στη λίμνη Κέλερ.
Αναφέρθηκε ότι το χρυσόψαρο μπορεί να συμβάλει στην κακή ποιότητα του νερού ενοχλώντας τα ιζήματα και ξεριζώνοντας τα φυτά. «Μην απελευθερώνετε τα κατοικίδια χρυσόψαρα σε λίμνες!» ήταν η ανάρτηση των αρχών της πόλης έγραψε σε ένα tweet.
Στη Μινεσότα, τα χρυσόψαρα είναι παράνομο να απελευθερώνονται σε δημόσια ύδατα.
Ένα χρυσόψαρο σε ενυδρείο στο σπίτι συνήθως μεγαλώνει σε μήκος περίπου 5,1 εκατοστών. Αλλά μόλις βρεθεί σε δημόσια ύδατα, λένε αξιωματούχοι της άγριας ζωής, το χρυσόψαρο μπορεί να μεγαλώσει πολύπερισσότερο, ενώ επειδή αναπαράγεται γρήγορα κυριαρχεί στα εγγενή είδη.
Αξιωματούχοι της άγριας ζωής αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στην κοντινή κομητεία Κάρβερ, όπου 50.000 χρυσόψαρα αφαιρέθηκαν από έναν κολπίσκο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Η απομάκρυνση ήταν μέρος ενός τριετούς σχεδίου για τη μελέτη και τη διαχείριση του είδους, τα οποία προκάλεσαν προβλήματα στις ΗΠΑ. Όμως οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα με τα χρυσόψαρα. Το 2016 το πρόβλημα εμφανίστηκε και στην Αυστραλία, όπου σε σχετική έρευνα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μέρντοκ τα χαρακτηρίζουν ως ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά υδρόβια είδη στον κόσμο.
Το 2017, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου στη Γερμανία δήλωσε ότι κοπάδια χρυσόψαρων λιμοκτονούσαν όλους τους αντιπάλους τους σε τοπικές λίμνες. Το πρόβλημα έγινε τόσο έντονο, ώστε το συμβούλιο απείλησε να επιβάλει πρόστιμο σε όποιον πιαστεί να τα απελευθερώνει σε δημόσια νερά.
Μεγάλα χρυσόψαρα έχουν βρεθεί στα άγρια νερά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2010, ένας Βρετανός έφηβος έβγαλε από μια λίμνη στο Ντόρσετ χρυσόψαρο βάρους 2,2 κιλών και μηκους άνω των 40 εκατοστών.
naftemporikigr με πληροφορίες BBC