Skip to main content

Επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη του λιοντάρι, με πρωθυπουργική παρέμβαση

Ένα κατοικίδιο λιοντάρι που κατάσχεσαν οι αρχές από ένα σπίτι στην πρωτεύουσα της Καμπότζης την περασμένη εβδομάδα επανενώθηκε με τον ιδιοκτήτη του τη Δευτέρα – μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Χουν Σεν.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας και της άγριας ζωής έκαναν έφοδο στο σπίτι στις 27 Ιουνίου, λέγοντας ότι διασώζουν το ζώο αφού εμφανίστηκαν βίντεο με αυτό στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok και οι γείτονες χτύπησαν συναγερμό. 

Τις επόμενες ημέρες, δημοσιεύθηκαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι το λιοντάρι πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορίες για κακομεταχείριση του ζώου.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook την Κυριακή, ο πρωθυπουργός διέταξε να επιστραφεί το αρσενικό λιοντάρι 18 μηνών με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα κάνει ένα σωστό κλουβί.

Οι αρχές είπαν ότι ήταν παράνομο να κρατούν τα λιοντάρια ως κατοικίδια ζώα, αλλά ο Χουν Σεν είπε ότι ήταν μια ειδική περίπτωση, επειδή ο ιδιοκτήτης είχε το λιοντάρι από νεαρή ηλικία και το αντιμετώπιζε σαν μέλος της οικογένειας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν την έφοδο των αξιωματούχων και τη διαδικασία μεταφοράς του ζώου σε μεταλλικό κιβώτιο.

Τη Δευτέρα παρακολουθούσαν την επιστροφή του πίσω στην ιδιοκτησία, καθώς αυτό περιπλανιόταν συνοδευόμενο από τον κατοικίδιο σκύλο του ιδιοκτήτη.

«Στην αρχή ήμουν λυπημένος, μετά ενθουσιασμένος και συγκινημένος», δήλωσε στο Reuters ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με το επώνυμό του Guo.

Η ΜΚΟ Wildlife Alliance που βοήθησε στην αρχική απομάκρυνση δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ωστόσο, η πρεσβευτής της Βρετανίας στην Καμπότζη, Τίνα Ρεντσάου, είπε ότι διαφωνεί με την επιστροφή.

«Είμαι απογοητευμένη που το λιοντάρι που κατασχέθηκε από το κέντρο της πόλης επιστρέφεται, υπονομεύοντας τη νομοθεσία της Καμπότζης όπου απαγορεύεται η ιδιοκτησία και το εμπόριο απειλούμενων άγριων ζώων, βλάπτοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, για να μην πούμε και για το άγχος και την ταλαιπωρία της ακατάλληλης αιχμαλωσίας», δήλωσε η Ρεντσάου ένα tweet.

naftemporikigr