Skip to main content

Ο νέος ομφαλός της Ε.Ε. μετά το Brexit

Μία έκταση γης κοντά στο 80 κατοίκων χωριό των Γκάντχάιμ, κοντά στο Βίρτσμπουργκ στο βόρειο άκρο της Βαυαρίας, στη Γερμανία, αποτελεί το νέο γεωγραφικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από το Brexit.

Οι ακριβείς συντεταγμένες του κτήματος όπου εντοπίζεται το νέο κέντρο της Ε.Ε. είναι 9°, 54΄, 7΄΄ ανατολικό γεωγραφικό μήκος και 49°, 50΄, 35΄΄ βόρειο γεωγραφικό πλάτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του National Geographic Institute of France (IGN), όπως αναφέρουν το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa και ο ιστότοπος The Local.

Στο μικρό χωριό έχει ήδη τοποθετηθεί μια σημαία της Ε.Ε., μαζί με αυτήν της Γερμανίας και της τοπικής κοινότητας.

Πάντως, και το προηγούμενο γεωγραφικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Φρανκονίας, στη Βαυαρία.

Μέχρι την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. – με το πρώτο φως της 1ης Φεβρουαρίου – ο ομφαλός της Ευρώπης είναι το Βέστερνγκρουντ, κοντά στην πόλη Ασάφενμπουργκ.

Το IGN υπολόγισε το κέντρο βάσει των συνόρων της Ε.Ε. εντοπίζοντας το κέντρο βάρους, αφού μετέφερε τα περιγράμματα της έκτασης που καταλαμβάνουν τα κράτη μέλη σε μια πλάκα, η οποία κρεμάστηκε σε μια χορδή, μέχρι να έρθει σε ισορροπία.

Με πληροφορίες από The Local, Dpa