Skip to main content

Ο άνθρωπος μου μιλάει τη γλώσσα των βατράχων

Περπατώντας μέσα από μια φεγγαρόφωτη λίμνη στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, μιλώντας με βατράχους o Μάικλ Μαόνι αισθάνεται ξανά σαν παιδί.

Ο 70χρονος καθηγητής βιολογίας και συντηρητής στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ της Αυστραλίας έχει καταφέρει να μιμηθεί και να κατανοήσει τα κροάξ και τα σφυρίγματα των βατράχων.

Μερικές φορές ξεχνάς να δουλεύεις γιατί, απλά θέλεις να μιλήσεις με τους βατράχους για λίγο και είναι πολύ διασκεδαστικό», δήλωσε ο Μαόνι στο Reuters από μια λίμνη στο Κούρανμπογκ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Είναι ενθουσιασμένος κάθε φορά που του απαντούν, αλλά φοβάται ότι οι βάτραχοι κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να σιωπήσουν.

Η Αυστραλία έχει περίπου 240 είδη βατράχων, αλλά σχεδόν το 30% αυτών απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση των υδάτων, την απώλεια οικοσυστημάτων και διάφορους άλλους λόγους. 

Παγκοσμίως, οι βάτραχοι είναι οι πιο απειλούμενοι από όλα τα σπονδυλωτά, δήλωσε ο Μαόνι, που κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει καταγράψει με 15 νέα είδη βατράχων, ενώ έχει επίσης δει κάποια να εξαφανίζονται.

«Ίσως το πιο στενάχωρο μέρος της καριέρας μου ήτνα όταν ως νεαρός ανακάλυψα ένα είδος βατράχου και μέσα σε δύο χρόνια εξαφανίστηκε. Τότε κατάλαβα πόσο ευάλωτο είδος είναι», δήλωσε ο Μαόνι.

Πέρα από την προσπάθεια διατήρησης των οικοτόπων των αμφιβίων σε ολόκληρη την Αυστραλία, ο Μαόνι βοήθησε στην ανάπτυξη μιας μεθόδου κρυοσυντήρησης για να βοηθήσει τους βατράχους να ανακάμψουν από το χείλος της εξαφάνισης με τράπεζα γενετικού υλικού.

Ο Μαόνι συνέβαλε επίσης μαζί με άλλους επιστήμονες σε μια μελέτη του World Wide Fund for Nature (WWF), η οποία διαπίστωσε ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια ζώα της Αυστραλίας σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές του 2019 και του 2020, συμπεριλαμβανομένων 51 εκατομμυρίων βατράχων.

Το πάθος του Μαόνι για τη διατήρηση των ειδών έχει γίνει ιιαίτερα αντιληπτό από τους μαθητές του, ώστε ένας από αυτούς, ο Σιμόν Κλούλοου, ονόμασε το 2016 έναν νέο βάτραχο «Mahony’s Toadlet» προς τιμήν του. Άλλοι πάλι μαθητές του έχουν υιοθετήσει την τεχνική του να «συνομιλεί» με βατράχους.

naftemporikigr