Skip to main content

Τράπουλα χωρίς ρήγα καi ντάμα

Η Ίντι Μελίνκ, μία Ολλανδέζα φίλη των τραπουλόχαρτων, εξηγούσε ένα παιχνίδι στα ξαδέλφια της το περασμένο καλοκαίρι όταν αναρωτήθηκε: γιατί ένας ρήγας αξίζει περισσότερο από μια ντάμα;

Η 23χρονη πτυχιούχος ιατροδικαστικής ψυχολογίας, με την ενθάρρυνση του πατέρα της, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να σπάσει την αιώνια παράδοση της ανισότητας των δύο φύλων στα παιχνίδι τράπουλας που κατατάσσουν τους άνδρες πάνω από τις γυναίκες.

«Αν έχουμε αυτήν την ιεραρχία ότι ο βασιλιάς αξίζει περισσότερο από τη βασίλισσα, τότε αυτή η λεπτή ανισότητα επηρεάζει τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, επειδή είναι ένας άλλος τρόπος να πεις «έι, είσαι λιγότερο σημαντικός», είπε σε μια συνέντευξη.

Μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, σχεδίασε μία τράπουλα με χαρτιά στην οποία οι εικόνες ενός ρήγα, μίας ντάμας και ενός βαλέ αντικαταστάθηκαν με χρυσό, ασήμι και χαλκό.

Οι φίλοι και η οικογένειά τους απέκτησαν τις πρώτες 50 τράπουλες με κάρτες GSB (Gold, Silver, Bronze), οι οποίες έχουν εικόνες από ράβδους χρυσού, ασημένια νομίσματα και μια χάλκινη ασπίδα. Η Μελίνκ έφτιαξε περισσότερες και άρχισε να τις πωλεί στο διαδίκτυο.

Μέσα σε λίγους μήνες, είχε στείλει περίπου 1.500 τράπουλες, στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Τα καταστήματα παιχνιδιών έδειξαν επίσης ενδιαφέρον, είπε.

Η Μελίνκ έδειξε τα χαρτιά σε παίκτες, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει σεξουαλική ανισότητα στην τράπουλα. 

«Είναι καλό που σκεφτόμαστε την ουδετερότητα των φύλων», δήλωσε η Μπέριτ βαν Ντόμπενμπούργκ, επικεφαλής της Dutch Bridge Association, παίζοντας με τα νέα χαρτιά. Θα ήταν περίπλοκο να γίνει μια επίσημη εναλλαγή, διότι αυτό θα απαιτούσε την ενημέρωση των κανόνων, είπε. «Αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο. Όμως, ναι είμαι μέσα για την ουδετερότητα των φύλων! Είναι υπέροχο που κάποιος αυτής της εποχής το παρατήρησε. Είναι η νέα γενιά».

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters