Μία γαλλική εταιρεία συλλέγει δέρματα ψαριού, τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια των εστιατορίων, και τα μετατρέπει σε δερμάτινο υλικό για λουράκια ρολογιών και πορτοφόλια, με προώθηση στην αγορά πολυτελών ειδών.
Η μετατροπή του δέρματος του ψαριού σε δερμάτινο υλικό είναι μία παλιά τέχνη, η οποία αναβιώνει – κυρίως ορμώμενη από ιδέες και τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον – αλλά δεν έχει ακόμη εισέλθει στη βιομηχανία της μόδας. Τρεις φίλοι, που σπούδασαν χημικοί μηχανικοί, προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά.
Το δέρμα του σολομού έχει ελαστικότητα και φινέτσα, έχει πάχος λιγότερο από μισό χιλιοστό, αλλά με αντίσταση που είναι σχεδόν ισοδύναμη με το δέρμα αγελάδας “, δήλωσε ο Μπενζιαμίν Μαλατρέ, ένας από τους τρεις φίλους, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία που ονομάζεται Ictyos.
«Έχει έναν κόκκο που είναι πιο έντονος και θυμίζει κάπως σαύρα», είπε στο εργαστήριο της εταιρείας του κοντά στη γαλλική πόλη της Λυών. «Οπτικά είναι αρκετά εξωτικό».
Η εταιρεία τους είχε λάβει έξι μήνες περιθώριο λειτουργίας εντός ενός εκκολαπτηρίου νεοφυών επιχειρήσεων που διοικείται από τον παγκόσμιο γίγαντα μόδας LVMH με έδρα το Παρίσι, και ιδιοκτήτη των brands όπως ο Louis Vuitton και ο Christian Dior. Η ιδέα είναι ότι οι απόφοιτοι του εκκολαπτηρίου ασχολούνται με τους οίκους μόδας του ομίλου LVMH.
Ο Μαλατρέ είπε ότι η Ictyos συνεργάζεται με 250 πελάτες – μεγάλες επωνυμίες και βιοτεχνίες – που δοκιμάζουν τα προϊόντα για χρήση σε λουράκια ρολογιών, τσάντες και ρούχα.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters