Λίγο μετά τη δύση του ήλιου σε ένα ήσυχο αγρόκτημα στην ολλανδική πόλη Λέλισταντ, ένα από τα χωράφια του ζωντανεύει με μια εντυπωσιακή εναλλαγή κόκκινου, μπλε και υπεριώδους LED φωτός που ακτινοβολεί σε όλη τη σοδειά των πράσων.
Η εγκατάσταση που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά των φυτών με το φουτουριστικό σόου από LED αποτελεί μέρος του “Grow”, του τελευταίου έργου του καλλιτέχνη Ντάαν Ρουσεγκάαρντε που προορίζεται να αποτίσει φόρο τιμής στους αγρότες αλλά και να τους εμπνεύσει να πειραματιστούν με το τεχνητό φως στην υπαίθρια γεωργία.
«Γνωρίζετε τους ζωγράφους του 16ου, 17ου αιώνα, τους διάσημους ζωγράφους, που είχαν εμμονή με τον ολλανδικό ουρανό, τα σύννεφα και το φως», δήλωσε ο Ρουσεγκάαρντε, ο οποίος είναι γνωστός για τα έργα του που αναμιγνύουν την τέχνη με την τεχνολογία, σε συνέντευξή του στο στούντιο του στο Ρότερνταμ.
«Έκαναν χιλιάδες πίνακες, κυριαρχώντας στην τεχνολογία για να ζωγραφίσουν. Νιώθω ότι είμαι μέρος αυτής της παράδοσης και ότι ζωγράφισαν σε καμβά και εγώ έχω 20.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιέργειας με πράσα».
Η χρήση εξειδικευμένων LED για να βοηθήσει τις καλλιέργειες σε θερμοκήπια είναι πλέον συνηθισμένη και μία νέα τάση είναι οι «καθετοποιημένες» φάρμες σε πόλεις που αναπτύσσονται εξ ολοκλήρου με LED.
Ωστόσο, ο Ρουσεγκάαρντε λέει ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης LED σε εξωτερικούς χώρους σε αγροτικές περιοχές για τον ίδιο λόγο: Οι αγρότες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν «συνταγές φωτός» για μεμονωμένες καλλιέργειες και διερευνούν πώς η έκθεση σε κόκκινα και μπλε φώτα LED μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά ενός φυτού.
Τα φώτα LED, που τροφοδοτούνται από ηλιακές μπαταρίες, αυξάνουν κυρίως το φως που λαμβάνουν τα φυτά την ημέρα. Ωστόσο, το έργο του Ρουσεγκάαρντε ελέγχει εάν η σύντομη έκθεση σε ορισμένα μήκη κύματος υπεριώδους φωτός θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.
«Έτσι ξεκινήσαμε να σαρώνουμε τα φυτά με αυτά τα μήκη κύματος φωτός και μετά ξαφνικά το φως άρχισε να χορεύει», είπε.
«Είχατε αυτά τα τεράστια πεδία των πυγολαμπίδων και το δοκιμάσαμε και η μαγεία λειτούργησε. Έτσι νομίζω ότι συμβαίνει όταν οι κόσμοι της επιστήμης και της τέχνης και του σχεδιασμού συγκρούονται και ενισχύουν ο ένας τον άλλον».
Δεδομένης της πανδημίας του Covid-19, μια ταινία που θα δείχνει το έκθεμα θα ξεκινήσει στον ιστότοπο του στούντιο, αντί να ανοίξει το αγρόκτημα του Λέλισταντ για περιηγήσεις.
Αλλά ο στόχος του Ρουσενγκάαρντε είναι να βάλει το “Grow” στον δρόμο για 40 χώρες, με κάθε εγκατάσταση να διαθέτει τοπική ή εθνική καλλιέργεια με τη δική της μοναδική «συνταγή φωτός».
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters