Skip to main content

«50 Best»: Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Το εστιατόριο «Osteria Francescana» του σεφ Μάσιμο Μποτούρα, στη Μόντενα στον ιταλικό βορρά, απέσπασε τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο για το 2016 στη λίστα των «50 Best», σε τελετή στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα.

Στην ίδια τελετή, ο «βασιλιάς του μακαρόν», ο Γάλλος Πιερ Ερμέ, αναδείχθηκε ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο.

Ο σεφ Μάσιμο Μποτούρα, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα των «50 Best», «εκθρόνισε» το ισπανικό εστιατόριο «El Celler se Can Roca» στη Χερόνα της Καταλονίας, που περνά στη δεύτερη θέση.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Μάσιμο Μποτούρα παραλαμβάνοντας το βραβείο του στη σκηνή του Cipriani Wall Street στο Μανχάταν. «Οι άνθρωποι θεωρούν ότι είμαστε ροκ σταρ, αλλά έχουμε μια δύσκολη δουλειά κάθε μέρα στην κουζίνα», πρόσθεσε.

Ο Πιερ Ερμέ δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο «εξαιρετικά κολακευμένος» και έκανε λόγο για «μια μεγάλη αναγνώριση του γαλλικού savoir faire σε διεθνές επίπεδο».

Το νεοϋορκέζικο εστιατόριο «Eleven Madison Park» καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το περουβιανό «Central» έρχεται τέταρτο, το δανέζικο «Noma» 5ο και το γαλλικό «Mirazur» στο Μαντόν, 6ο.

Τη δεκάδα κλείνουν το «Mugaritz» στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, το «Narisawa» στο Τόκιο, το «Steirereck» στη Βιέννη και το «Asador Etxebarri» στη Χώρα των Βάσκων, στον ισπανικό βορρά.

Η διάσημη λίστα των εστιατορίων του 2016 αφορά 23 χώρες σε έξι ηπείρους, αλλά τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη.

«Ο Μάσιμο Μποτούρα είναι γνωστός για τις πολύ προσωπικές και φιλόδοξες δημιουργίες του που τιμούν τόσο την παράδοση της χώρας του όσο και τον μοντερνισμό της», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του βραβείου εξυμνώντας τις δημιουργίες του όπως «οι Πέντε Ηλικίες του Parmiggiano Reggiano που παρουσιάζουν το διάσημο τοπικό τυρί σε φόρμες και υφές πρωτόγνωρες για τους περισσότερους συνδαιτυμόνες» και τα κλασικά του «όπως οι ταλιατέλες με ραγκού κομμένο στο χέρι και το μαγειρεμένο σε ζωμό βοδινού ριζότο του».

Στη λίστα «50 Best» περιλαμβάνονται τέσσερα ιταλικά, τρία γαλλικά, επτά ισπανικά και πέντε σκανδιναβικά εστιατόρια.

Αναλυτικά η λίστα έχει ως εξής:

  1. Osteria Francescana, Μόντενα, Ιταλία
  2. El Celler se Can Roca, Χερόνα, Καταλονία, Ισπανία
  3. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  4. Central, Λίμα, Περού
  5. Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
  6. Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
  7. Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
  8. Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία
  9. Steirereck, Βιέννη, Αυστρία
  10. Asador Etxebarri, Axpe, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  11. D.O.M., Σάο Πάολο, Βραζιλία
  12. Quintonil, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  13. Maido, Λίμα, Περού
  14. The Ledbury, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
  15. Alinea, Σικάγο, ΗΠΑ
  16. Azurmendi, Λαραμπετζού, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία
  17. Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία
  18. White Rabbit, Μόσχα, Ρωσία
  19. Arpège, Παρίσι, Γαλλία
  20. Amber, Χονγκ Κονγκ
  21. Arzak, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
  22. The Test Kitchen, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
  23. Gaggan, Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
  24. Le Bernardin, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  25. Pujol, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  26. The Clove Club, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
  27. Saison, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
  28. Geranium, Κοπεγχάγη, Δανία
  29. Tickets, Βαρκελώνη, Ισπανία
  30. Astrid y Gastón, Λίμα, Περού
  31. Nihonryori RyuGin, Τόκιο, Ιαπωνία
  32. Restaurant André, Σιγκαπούρη
  33. Attica, Μελβούρνη, Αυστραλία
  34. Restaurant Tim Raue, Βερολίνο, Γερμανία
  35. Vendôme, Μπέργκις Γκλάντμπαχ, Γερμανία
  36. Boragó, Σαντιάγκο, Χιλή
  37. Nahm, Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
  38. De Librije, Ζβόλε, Ολλανδία
  39. Le Calandre, Ρουμπάνο, Ιταλία
  40. Relae, Κοπεγχάγη, Δανία
  41. Fäviken, Γιάρπεν, Σουηδία
  42. Ultraviolet by Paul Pairet, Σαγκάη, Κίνα
  43. Biko, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  44. Estela, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  45. Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
  46. Combal Zero, Ρίβολι, Ιταλία
  47. Schloss Schauenstein, Φερστενάου, Ελβετία
  48. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, ΗΠΑ
  49. Quique Dacosta, Ντένια, Αλικάντε, Ισπανία
  50. Septime, Παρίσι, Γαλλία

Το «50 Best» είναι ένας κατάλογος που διαμορφώνεται από το «Diners Club World’s 50 Best Restaurants Academy», βάσει της κρίσης των μελών του, που θεωρούνται ειδικοί στη γαστρονομία.

Διοργανωτής των βραβείων είναι η εκδοτική εταιρεία William Reed Business Media Ltd.

naftemporiki.gr