Οι Παριζιάνοι που λαχταρούν να επιστρέψουν στα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω του lοckdown, βρήκαν εναλλακτική λύση: Ιδιωτικούς σεφ που παρασκευάζουν και σερβίρουν το φαγητό στα σπίτια των πελατών.
Η Φατιχά Ελ-Καντάουι είναι μια σεφ, η οποία δέχεται παραγγελίες από ιδιώτες, πηγαίνει τα υλικά για την παρασκευή του φαγητού στα σπίτια τους και χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της κουζίνας τους για να ετοιμάσει και να τους σερβίρει πιάτα εφάμιλλα με εκείνα του εστιατορίου.
Πριν από την πανδημία ήταν πολυάσχολη. Αλλά σήμερα, όπως λέει, αναγκάζεται να απορρίπτει έως και 30 αιτήματα τον μήνα.
«Υπάρχει μεγάλη, πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή η ζήτηση υπάρχει γιατί οι άνθρωποι αυτοί συνήθιζαν να πηγαίνουν σε εστιατόρια μια, δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα», εξηγεί.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελ-Καντάουι είχε κράτηση από την 35χρονη Βαλερί Λακρουά για να ετοιμάσει ένα γεύμα για εκείνη και την μητέρα της.
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι σεφ σε όλο τον κόσμο έχουν επινοήσει δημιουργικούς τρόπους για να συνεχίσουν την δουλειά τους στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει καταρρακώσει τη βιομηχανία τους.
Κάποιοι παρασκευάζουν υψηλής ποιότητας γεύματα για παράδοση κατ΄οίκον, ενώ άλλοι προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια σχολή μαγειρικής στη βόρεια Γερμανία έχει μετατρέψει τα «γεύματα πάνω σε τροχούς» σε κάτι μοναδικό, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του μερικού lockdown. Προσφέρει δείπνα υπό το φως των κεριών για όσους θέλουν να φέρουν το δικό τους τροχόσπιτο και να δειπνήσουν σε αυτό.
Οι Γάλλοι περνούν περισσότερο χρόνο τρώγοντας ή πίνοντας σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επομένως το κλείσιμο της εστίασης τους έπληξε ιδιαιτέρως βαριά.
Κάποιοι πελάτες έχουν αγνοήσει τους περιορισμούς για την πανδημία. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 110 ανθρώπους να δειπνούν σε ένα κλειστό εστιατόριο του Παρισιού νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Ένας γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα από ιδιωτικές βραδιές σε πολυτελείς αίθουσες που, όπως ανέφερε, ελήφθησαν από κρυφή κάμερα. Η αστυνομία άρχισε έρευνα.
Η Ελ-Καντάουι λέει ότι τηρεί όλους τους κανόνες και δεν δέχεται προσκλήσεις για περισσότερα από έξι άτομα ούτε εργάζεται μετά τις 7μμ που τίθεται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Οι υπηρεσίες της ωστόσο δεν είναι προσιτές για όλους τους Παριζιάνους καθώς ένα γεύμα για δύο κοστίζει 170 ευρώ.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters