Ένα από τα πιο εύκολα και αγαπητά από τους περισσότερους τρόφιμα, οι πατάτες, έχουν πολλές φορές διχάσει τον κόσμο εκφράζοντας απορίες όπως: είναι φλεγμονώδεις, αντενδείκνυνται στον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, μας κάνουν τελικά κακό; Ήρθε η ώρα να τα δούμε όλα αναλυτικά.
Πατάτες και διαβήτης
Το 2006, η μελέτη Nurses’ Health Study του Harvard, η οποία παρακολουθούσε τις δίαιτες και τις ασθένειες δεκάδων χιλιάδων γυναικών για 20 χρόνια, διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πατάτας σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη. Ωστόσο, από τα εκατοντάδες κιλά πατάτας που καταναλώνουν οι Αμερικανοί κάθε χρόνο, τα περισσότερα είναι τηγανητά και καταναλώνονται ως πατατάκια ή τηγανητές πατάτες -τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστό ότι περιέχουν αυξημένα προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία θεωρούνται ανθυγιεινά. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τριών μερίδων τηγανητών πατατών την εβδομάδα σχετίζεται με σχεδόν 20% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση πατάτας γενικά είχε μικρή συσχέτιση. Διαβάστε περισσότερα.