Skip to main content

Τα αντιοξειδωτικά της άνοιξης: Ποιες τροφές μας κάνουν καλό αυτή την εποχή

Εκτός από πεταλούδες, λουλούδια και μελισσούλες, η άνοιξη φέρνει και μπόλικα αντιοξειδωτικά μέσα από τροφές της εποχής που προάγουν την υγεία μας, προσφέροντας προστασία από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μαζί με τα λουλούδια, είναι μια καλή στιγμή να ανθίσουμε κι εμείς θωρακίζοντας τον εαυτό μας και την υγεία μας μέσα από τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές που θα μας προστατέψουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή και πολύ αντιδραστικά μόρια οξυγόνου που σχηματίζονται φυσιολογικά στο σώμα μας κατά τη διάρκεια μεταβολικών διαδικασιών, όπως η αναπνοή και η πέψη. Αυτά τα μόρια αναζητούν σταθερότητα και αντιδρούν με άλλες ουσίες στο σώμα, προκαλώντας οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το DNA. Αυτή η διαδικασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέονται με τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Κάπου εδώ, λοιπόν, έρχονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες στη διατροφή μας, όπως οι ανθοκυανίνες, που βοηθούν στο να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη τους. Διαβάστε περισσότερα.