Skip to main content

Φαγόπυρο: Τι είναι και πώς μας ωφελεί;

Στην Ανατολή το τιμούν δεόντως και στην Ελλάδα έχει αρχίσει και παίρνει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Τι ακριβώς, όμως, είναι το φαγόπυρο;

Γνωστό και ως μαυροσίταρο, το φαγόπυρο είναι ένα ψευδοδημητριακό, όχι και τόσο διαδεδομένο στο ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα γνωστό σε όσους ψάχνουν υγιεινές εκδοχές στη διατροφή τους. Το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς είναι ελεύθερο αυτής και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι.

Το φαγόπυρο αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φτάνοντας μέχρι και τα 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάτια προϊόντος και περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Aν και είναι πλούσιο σε λυσίνη, η ποσότητα της μεθειονίνης δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη από μόνη της, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με πλήρεις θερμίδες μπορεί να μας ωφελήσει. Ειδικά για όσους νηστεύουν αυτή την εποχή πριν το Πάσχα, το φαγόπυρο θα αποτελέσει μια καλή εναλλακτική πρωτεΐνης έναντι του κρέατος. Διαβάστε περισσότερα