Skip to main content

Μπορεί μια χούφτα ωμό σπανάκι καθημερινά να μας κάνει κακό;

Σε smoothies, στη σαλάτα, σε γαρνιτούρες, το σπανάκι πρωταγωνιστεί καθημερινά σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά. Υπάρχει, όμως, κάποιος κίνδυνος στη συχνή κατανάλωσή του;

Η κατανάλωση μιας χούφτας ωμού σπανακιού καθημερινά δεν είναι γενικά επικίνδυνη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχει το θέμα των οξαλικών οξέων που αξίζει να ληφθεί υπόψη, ειδικά αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν τοξικές υπερτροφές;

Τα οξαλικά οξέα είναι φυσικές ενώσεις που περιέχονται σε πολλά φυτά, όπως το σπανάκι, το ραβέντι και τα παντζάρια. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τα οξαλικά οξέα μπορεί να σχηματίσουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νεφρικών λίθων σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά ή πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Διαβάστε περισσότερα.