Oι ειδικοί του Create Health, της 1ης Οργανωμένης Ψηφιακής Κοινότητας για την Υγεία στην Ελλάδα, Δέσποινα Μαρσέλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία και Κυριακή Μαρσέλου, Φαρμακοποιός-Ομοιοπαθητικός με έδρα το Λονδίνο, εξηγούν πώς θα το πετύχετε.
Η πιο γλυκιά και αγαπημένη συνήθεια για πολλούς, η ζάχαρη, όσο λαχταριστή είναι, άλλο τόσο υποσκάπτει την υγεία μας, με πολύπλευρες επιπτώσεις στα δόντια, το βάρος, τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, το καρδιαγγειακό, ακόμη και το δέρμα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονές στο σώμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνοντας την εμφάνιση ακμής. Και το χειρότερο; Παρ’ όλο που τα γνωρίζουμε όλα, συνεχίζουμε να την καταναλώνουμε χωρίς μέτρο, εν γνώσει μας και μη. Και όταν λέμε «και μη» εννοούμε ότι πολλές φορές οι ετικέτες μας μπερδεύουν με διαφορετικές ονομασίες, όπως σουκραλόζη, φρουκτόζη, σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, γλυκόζη, σιρόπι καστανού ρυζιού κ.ο.κ. Αρχικά, λοιπόν, είναι σημαντικό να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες. Υπάρχει, όμως, ένα πιο απλός και εγγυημένος τρόπος: Προτιμήστε τις ολόκληρες φυτικές τροφές. Διαβάστε περισσότερα.