Το αγελαδινό γάλα σε βρέφη και παιδιά ανέκαθεν απασχολούσε γονείς, διαιτολόγους και παιδιάτρους. Πλέον οι συστάσεις αν και ποικίλουν ως προς τον συνιστώμενο χρόνο εισαγωγής του αγελαδινού γάλακτος στην διατροφή των βρεφών και των παιδιών, γενικά συγκλίνουν ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται κοντά, αν όχι μετά το πρώτο έτος της ζωής τους.
Αγελαδινό γάλα σε βρέφη και παιδιά και σιδηροπενική αναιμία
Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος έχει συσχετιστεί με την απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα, τόσο κατά την πρώιμη όσο και κατά την όψιμη βρεφική ηλικία. Παρότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό, ή ακόμη και η αιτιολογία, φαίνεται πως πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι θερμοανθεκτικές πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και πιο συγκεκριμένα ή αλβουμίνη βόειας προέλευσης. Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου και με την αύξηση της ηλικίας, τα βρέφη τείνουν να ανέχονται καλύτερα την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Διαβάστε περισσότερα.