Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι ολικής
Ίσως το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό, μπορεί να γίνει πιο υγιεινό και ισορροπημένο, αντικαθιστώντας την ζάχαρη με μέλι. Το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, οπότε χρειάζεται μικρότερη ποσότητα -για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου ¾ φλιτζανιού μέλι. Αν παρατηρήσετε ότι η ζύμη είναι πιο υγρή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή να μειώσετε την ποσότητα των άλλων υγρών συστατικών (π.χ. χυμού πορτοκαλιού). Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά θα πρέπει να προσέξετε κάποια σημεία. Το αλεύρι ολικής απορροφά περισσότερο υγρό από το λευκό αλεύρι και μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε ελαφρώς τα υγρά (π.χ. το χυμό πορτοκαλιού ή το ελαιόλαδο) για να πετύχετε μια ζύμη που δεν θα είναι πολύ σφιχτή. Επίσης, προσέξτε μην παραζυμώσετε τη ζύμη, καθώς το αλεύρι ολικής περιέχει περισσότερες ίνες και μπορεί να την κάνει πιο σφιχτή αν δουλευτεί υπερβολικά. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα αλεύρι ολικής και μισή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Διαβάστε περισσότερα.