Skip to main content

Τι να προσέχετε αν τρώτε βλίτα

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, μας εξηγεί τα οφέλη αλλά και τα αρνητικά που έχουν τα βλίτα, τα λαχταριστά αυτά χόρτα που είναι τόσο αγαπητά στην ελληνική κουζίνα.

Τα βλίτα (Amaranthus spp.) είναι χόρτα ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες στην ελληνική κουζίνα τόσο ως βραστή σαλάτα, όσο και σε διάφορες άλλες εκτελέσεις (π.χ πίτες ή σούπες). Συνήθως βράζονται και σερβίρονται με λάδι, λεμόνι και αλάτι, ενώ βρίσκουμε διάφορες ποικιλίες – είδη βλίτων ανά περιοχή. Τα φύλλα τους είναι τρυφερά και έχουν μια ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Τι οφέλη έχουν;
Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών
Τα βλίτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, προσφέροντας σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι, η κατανάλωσή τους συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία όπως η βελτίωση της πεπτικής υγείας, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η υποστήριξη της υγείας των ματιών και των οστών με την βοήθεια κυρίως των βιταμινών Α και C. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα βλήτα, είναι σημαντικές για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Τα βλίτα για την ακρίβεια, παρουσιάζουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Κ, σε σχέση με τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη Κ συμβάλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, αλλά και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Διαβάστε περισσότερα.