Λαχανικά ρίζας
Τα λαχανικά ρίζας, όπως π.χ. οι πατάτες, τα παντζάρια κ.ο.κ., είναι πλούσια και θρεπτικά, αλλά μπορεί να είναι βαριά και προκαλούν θερμότητα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι τα λαχανικά, όπως οι πατάτες, παρουσιάζουν υψηλότερη θερμοχωρητικότητα και θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με τα ελαφρύτερα λαχανικά, όπως τα καλοκαιρινά κολοκύθια και τα αγγούρια, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα μεγαλύτερης παραγωγής θερμότητας στο σώμα κατά την κατανάλωση. Προτιμήστε για αυτή την εποχή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, αγγούρια και γενικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.