Μελιτζανοσαλάτα η αντιοξειδωτική
Το λαχταριστό αυτό ντιπ φτιάχνεται αναμειγνύοντας ψητές μελιτζάνες με ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Είναι παρόμοιο με το baba ghanoush, το οποίο έχει προέλευση από τη Μέση Ανατολή και είναι σίγουρα ένα απολαυστικό ορεκτικό. Οι μελιτζάνες, άλλωστε, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση, τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι οι μελιτζάνες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τις ελεύθερες ρίζες και να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου. Συν τοις άλλοις, ο χυμός λεμονιού και το σκόρδο έχουν τα δικά τους οφέλη. Για παράδειγμα, το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ενώ τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά.