Skip to main content

Γλυκά του κουταλιού: Μπορούμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά;

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Μαμάτσιου, από το diatrofi.gr, βάζει στο μικροσκόπιο τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μας αναλύει τα καλά τους, τα αρνητικά τους, όπως και τον τρόπο να τα κάνουμε πιο υγιεινά.

Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα γλύκισμα που προέρχεται από χρόνια πριν και παλιότερα δεν έλειπαν από κανένα σπίτι. Παρασκευάζονται από διάφορα φρούτα και λαχανικά και δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης των νοικοκυριών να συντηρηθούν τα περίσσια τρόφιμα. Τα γλυκά του κουταλιού εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρου, μπορεί να τα βρει κανείς στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Σχεδόν όλα τα φρούτα και πολλά λαχανικά μπορούν να γίνουν γλυκό του κουταλιού. Για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, το βύσσινο, το κεράσι, το βερίκοκο, το σύκο, το νεράντζι, το περγαμόντο, αλλά και το καρότο, το μελιτζανάκι, το κολοκύθι, το καρυδάκι και πολλά άλλα. Ορισμένα παρασκευάζονται από ασυνήθιστες πρώτες ύλες, όπως οι χουρμάδες, η φλούδα του καρπουζιού, ο βολβός του κυκλάμινου, οι ελιές, τα ροδοπέταλα, τα μανιτάρια κ.α.

Διαβάστε περισσότερα