Skip to main content

Χοχλιοί: Έχει οφέλη η κατανάλωσή τους;

Είτε σας βρει το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη, είτε σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, οι χοχλιοί είναι μια ιδιαίτερη επιλογή στο μενού, που πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν. Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, από το docdiet.gr μας παραθέτει τη διατροφική αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, για να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια είναι ένα έδεσμα με ιδιαίτερη διατροφική αξία, που πολλοί καταναλώνουν ως μεζέ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πώς συλλέγονται και καθαρίζονται τα σαλιγκάρια
Η συλλογή των σαλιγκχαριών-χοχλιών γίνεται συνήθως στην έναρξη του φθινοπώρου όταν αρχίζουν οι πρώτες βροχές. Αυτήν είναι η εποχή που τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν. Γενικά για να μαζέψει κανείς σαλιγκάρια θα πρέπει να κυνηγά τις βροχές του φθινοπώρου ή της άνοιξης.

Αφού τα συλλέξουμε, τα πλένουμε σχολαστικά και καθαρίζουμε επιμελώς το κέλυφος και απομακρύνουμε την μεμβράνη που διακρίνεται μόλις τα ανοίξουμε. Μπορείτε να το κάνετε με ένα μαχαίρι, προσέξτε όμως να μην «πληγώσετε» την υπόλοιπη σάρκα του. Έπειτα, τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σε αυτό το σημείο, διαχωρίζουμε όσα ήταν ήδη νεκρά κατά τη συλλογή και μέχρι τον βρασμό. Συγκεκριμένα, τα ήδη νεκρά επιπλέουν. Μετά τον πρώτο βρασμό, αλλάζουμε νερό και τα ξαναβράζουμε αφού προσθέσουμε ξίδι και αλάτι και τέλος τα ξεπλένουμε καλά.

Διαβάστε περισσότερα