Το απολαυστικό, «μυρωδάτο» δίδυμο ξαναχτυπά, όπως κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, «σπάζοντας» τη νηστεία της Σαρακοστής, αφού η ημέρα αυτή θεωρείται χαρμόσυνη γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού και λόγω της χαμηλού κόστους του, ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά αποτέλεσε ένα πιάτο που καθιερώθηκε στην παράδοση.
Ο μπακαλιάρος συνηθίζεται να τηγανίζεται σε κουρκούτι, αφού πρώτα ξαρμυριστεί τις προηγούμενες ημέρες σε νερό, αποτελώντας πηγή πρωτεΐνης, σεληνίου, ιωδίου, βιταμινών Β, ασβεστίου, βιταμίνης D, καλών λιπαρών και χολίνης. Προσοχή στο ξαρμύρισμα, κόβοντας μικρά κομμάτια το ψάρι για να ξαρμυριστεί πιο εύκολα και αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες (για ψάρι πάνω από 1 κιλό θα χρειαστείτε πάνω από μία ημέρα).