Η Νότια Κορέα μία χώρα ανεπτυγμένη με προηγμένο σύστημα υγείας μετράει 6.593 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη εκτός Κίνας, στην οποία η εξάπλωση του ιού έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις. Και η ευθύνη για την δραματική εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν άνδρα: τον 88χρονο ηγέτη της αίρεσης «Εκκλησία Σιντσεόνζι του Ιησού», Λι Μαν- χι.
Ο ίδιος και η οργάνωσή του έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές αγωγές, αλλά αρνούνται τις κατηγορίες ότι απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες, που θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία. Οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος τους, αφού τα 3/5 των συνολικών κρουσμάτων της χώρας συνδέονται με τη σέκτα, όπως τη χαρακτηρίζει επισήμως η κυβέρνηση της Σεούλ.
Οι υγειονομικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, με στόχο να καταρτίσουν την πλήρη λίστα των μελών, εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων. Χωρίς τις πληροφορίες αυτές, προειδοποιούν, δεν θα σταματήσει η διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αρκετά μέλη της σέκτας αποκρύπτουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν από τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ ο ίδιος ο Λι κατηγορείται από τη δημοτική αρχή της Σεούλ ότι δεν έχει παραδώσει την πλήρη λίστα των μελών και των χώρων λατρείας στις αρχές. Υποστηρίζει δε ότι πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για ανθρωποκτονία από εκούσια αμέλεια.
Ποιος είναι όμως ο 88χρονος; Έχει αυτοανακηρυχθεί μεσσίας και καλεί τους πιστούς του να αντισταθούν στις υλιστικές παρορμήσεις τους. Οι ακόλουθοί του τον αποκαλούν «Καλό Ποιμένα» και πιστεύουν ότι μόνο οι αληθινοί πιστοί του θα τον συνοδεύσουν στον παράδεισο, όταν φτάσει το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, ορισμένα από τα μέλη της εκκλησίας που ίδρυσε πριν από τρεις δεκαετίες τονίζουν ότι έχουν δει μία πολύ διαφορετική πλευρά του- ενός ανθρώπου άστατου και με τάσεις επίδειξης.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Λι, φορώντας το χαρακτηριστικό λευκό κοστούμι του, επισκέφθηκε την Εκκλησία Σιντσεόνζι στην Νταεουγκού. που είναι τώρα το επίκεντρο της επιδημίας του Covid-19 στη χώρα. Έφτασε με μία Mercedes Maybach S600, το ίδιο μοντέλο που προτιμά και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι πιστοί του ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τον καλωσόρισαν υποκλινόμενοι. Σωματοφύλακες παρακολουθούσαν το κάθε του βήμα. Ήταν σαν να είχε φτάσει ένας βασιλιάς.
Ο Λι είναι γνωστός επίσης για την αγάπη του στα μεταξωτά μαντήλια Hermes και άλλα αγαθά πολυτελείας, ενώ όταν βρίσκεται με πιστούς στο ίδιο δωμάτιο συχνά τους μιλάει υποτιμητικά, όπως λένε πρώην μέλη της σεκτας. Συχνές είναι και οι επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν έχουν επιστρατεύσει αρκετά άτομα στην οργάνωση. Επιτηρούσε επίσης τις τακτικές εξετάσεις που έδιναν τα μέλη για να πιστοποιήσουν ότι γνωρίζουν καλά το δόγμα της θρησκείας τους. Οσοι κατηγορούνταν ότι αντέγραψαν αποκαλύπτονταν μπροστά στους υπόλοιπους με το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους να εμφανίζεται σε μία τεράστια οθόνη. «Είστε υπό επίτηρηση» φώναζε ο ίδιος.
Γεννήθηκε το 1931 σε μία φτωχή οικογένεια και ως ο έκτος από τους 12 γιους δεν έλαβε επίσημη εκπαίδευση σε σχολείο. «Αλλά ούτε ο Θεός ούτε ο Ιησούς πήγαν στο σχολείο» έγραφε στην ιστοσελίδα του το 2012. Έκτοτε η ιστοσελίδα έχει αποσυρθεί.
Ο 88χρονος δεν έχει διστάσει να προσφύγει νομικά εναντίον όσων αμφισβητούν την νομιμότητα της εκκλησίας που ίδρυσε το 1984. Ο Τακ Τζι-γουόν, ο οποίος διαχειρίζεται μία κλινική, η οποία βοηθάει ανθρώπους που θέλουν να απομακρυνθούν από σέκτες, έχει δεχθεί μήνυση από τον Λι για δυσφήμιση. Λέει πως όταν πρωτοσυναντήθηκαν στα μέσα του 200 ο ίδιος ο Λι περιέγραψε εαυτόν ως «θεότητα» και είπε μπροστά σε όλους: «Είμαι διαφορετικός από όλους εσάς. Έχω κατακτήσει την αιώνια ζωή».