Skip to main content

Πότε οι σπόροι chia μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι

Τα τελευταία χρόνια οι σπόροι chia αποτελούν μια δημοφιλή υγιεινή τροφή, καθώς είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και θρεπτικά στοιχεία. Υπάρχει, όμως, μια παγίδα στην κατανάλωσή τους, στην οποία δεν πρέπει να «πέσετε».

Αν έχετε δοκιμάσει σπόρους chia θα ξέρετε ότι διογκώνονται γρήγορα μόλις αναμειχθούν με νερό και δημιουργούν μια πηχτή, κολλώδη μπάλα σαν ζελ.

Ίσως για τον περισσότερο πληθυσμό, η επικινδυνότητα να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά έχει καταγραφεί περιστατικό σε άτομο με ιστορικό δυσφαγίας (διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης) να καταλήξει στα επείγοντα μετά την κατανάλωση σπόρων chia, λόγω του ότι τους κατανάλωσε χωρίς να τους μουλιάσει, πίνοντας έπειτα νερό. Αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθεί η πηχτή κολλώδης μάζα στον οισοφάγο του, μετά την κατανάλωση, φράσσοντάς τον.

Διαβάστε περισσότερα