Για κάποιους είναι γλύκισμα αν το διαχειριστούν σωστά και για άλλους σκέτη… πίκρα. Σε κάθε περίπτωση, το κυδώνι σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες του φρούτου; Και πώς μπορείτε να το φάτε και να σας «κερδίσει»; Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr μας μυεί στον κόσμο του κυδωνιού.
Το όνομα κυδώνι προέρχεται από την Κυδωνία, μια πόλη στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η πόλη των Χανίων. Η Κυδωνία κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή και σύμφωνα με την μυθολογία, ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κύδωνα. Το Κύδων μπορεί να προέρχεται είτε από το ουσιαστικό κύδος (=δόξα) είτε από το ρήμα κυδάνω (=καυχιέμαι). Πιθανόν, τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, ένας από τους άθλους του Ηρακλή, να ήταν κυδώνια. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο άθλος που ανατέθηκε από τον Ευρυσθέα στον Ηρακλή ήταν να μεταβεί στον κήπο τον Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Εκτός από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το χρυσό μήλο που αποτέλεσε και το «μήλον της έριδος», που δόθηκε στην Αφροδίτη, ήταν κυδώνι.