Το κόψιµο της βασιλόπιτας είναι αρχέγονο ελληνικό έθιµο, ένα από τα λίγα που έχουν διατηρηθεί ως σήμερα. Αποτελεί εξέλιξη του εθίµου του εορταστικού άρτου, τον οποίο αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πρόσφεραν στους θεούς κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών γιορτών, ενώ συνδέεται και με την χριστιανική παράδοση. Σήμερα, η βασιλόπιτα, χειροποίητη ή έτοιμη, είναι μια παράδοση που όλοι τιμούν.
Για πρώτη φορά, ο κορυφαίος σεφ Παύλος Κυριάκης, που απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin ως Executive Chef στο The Zillers στην Αθήνα, προσθέτει gin στα συστατικά, βάζοντας, με την βοήθεια του Mataroa Gin, πρώτου σε πωλήσεις ελληνικού premium gin, μια μοντέρνα πινελιά στο παραδοσιακό αυτό γλύκισμα.