Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για μια φθηνή αγορά, οπότε η επιλογή δεν είναι εύκολη. Κατά δεύτερον, η σαμπάνια έχει μια ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής, διαφορετική ορολογία στην ετικέτα κ.ο.κ. και είναι ένα κρασί με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι όλοι οι οινόφιλοι. Η Ένωση καλλιεργητών Σαμπάνιας απαριθμεί 16.000 καλλιεργητές και 320 σπίτια σαμπάνιας.
Για να ξεκινήσετε την έρευνα για επιλογή σαμπάνιας, θα πρέπει να ξέρετε κάτι βασικό: δεν είναι όλοι οι αφρώδεις οίνοι σαμπάνια. Σαμπάνια ονομάζεται μόνο ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην Champagne της Γαλλίας. Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Νέο Κόσμο και πέρα από αυτό, σχεδόν κάθε χώρα κρασιού παράγει φυσαλίδες. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες εναλλακτικές επιλογές αν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε απλά έναν αφρώδη οίνο και όχι σαμπάνια: