Το μελεκούνι είναι μια εύγευστη και χορταστική λιχουδιά με ευεργετικά συστατικά που της δίνουν μεγάλη διατροφική αξία, όπως εξηγεί η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας από το diatrofi.gr. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που μοιάζει με το παστέλι, αλλά παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο. Έχει μαστιχωτή υφή και φτιάχνεται με σουσάμι και μέλι. Το συνοδεύουν οι αρωματικές νότες των μπαχαρικών που προστίθενται και όταν ψηθεί κόβεται σε σχήμα ρόμβου. Παλαιότερα το προσέφεραν στους καλεσμένους στο μυστήριο του γάμου ή της βάφτισης. Σήμερα, το μελεκούνι είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορεί να καταναλωθεί από μικρούς και μεγάλους, αθλητές και μη.