Τα φιστίκια Αιγίνης είναι για πολλούς ένας από τους πιο αγαπημένους και νόστιμους ξηρούς καρπούς, με υψηλή κατανάλωση.
Πέραν της νοστιμιάς τους, έχουν υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με τις έρευνες να αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης και την προώθηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Έχουν αναφερθεί, μάλιστα, και ως μια καλή τροφή για απώλεια βάρους, καθώς χαρίζουν αίσθημα κορεσμού, ενώ λέγεται πως και το γεγονός ότι πρέπει να τα βγάλουμε από το τσόφλι τους, μειώνει την κατανάλωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2011, συμμετέχοντες που κατανάλωναν φιστίκια Αιγίνης ως σνακ και έπρεπε να τα βγάλουν από το τσόφλι τους, κατανάλωναν 41% λιγότερα από αυτούς που τα κατανάλωναν καθαρισμένα. Αυτός, όμως, σίγουρα δεν είναι ο λόγος που πωλούνται με το τσόφλι τους.