Βασιλικός, o αντιφλεγμονώδης
Τον γνωρίζουμε καλά από την ιταλική κουζίνα, όπου φιγουράρει στη σάλτσα πέστο, στις μπρουσκέτες, αλλά και στις πίτσες και τις σάλτσες ζυμαρικών. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως, είναι ότι τα θετικά του δεν περιορίζονται μόνο στο άρωμά του, αλλά και στη δράση του. Συγκεκριμένα, αποτελεί χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση της κόπωσης των επινεφριδίων, ενώ δρα και κατά της ακμής, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του (βράστε φύλλα για 20-30 λεπτά και αφού κρυώσει το νερό, απλώστε με λίγο βαμβάκι το υγρό στις περιοχές που πάσχουν). Το αφέψημά του συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με τη σύμφωνη, ενώ έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες, όσον αφορά διαταραχές στην πέψη και το έντερο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αξιοποιήστε τον καταλλήλως.