Ρεβιθάδα, Σίφνος
Μην κάνετε ένα βήμα πίσω όσοι δεν αγαπάτε τα όσπρια. Αυτή εδώ η παραδοσιακή ρεβιθάδα, που πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο γεύμα των ντόπιων της Σίφνου είναι σίγουρο ότι θα σας κάνει «κλικ» καθώς κρύβει μια ιεροτελεστία στην παρασκευή της που ενισχύει τη νοστιμιά της. Φτιάχνεται με ρεβίθια, κρεμμύδια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την προσθήκη φύλλου δάφνης και αλατοπίπερου για έξτρα γεύση και άρωμα και σιγομαγειρεύεται σε πήλινα δοχεία για ώρες, αφού η παρασκευή της ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα. Την πηγαίνουν, μάλιστα, οι νοικοκυρές του νησιού στον φούρνο του χωριού που καίει ξύλα, για να σιγοβράσει όλη νύχτα και το αποτέλεσμα είναι μια πηχτή νόστιμη σούπα που σερβίρεται ζεστή. Πιστέψτε μας, ακόμη και με 40 βαθμούς, θα την απολαύσετε, μαζί με χωριάτικη και μπόλικη φέτα.