Skip to main content

Ο τρύγος στη Σάμο είναι γιορτή

Ο τρύγος στη Σάμο ήταν και είναι η εποχή που ο χειρωνακτικός κάματος μιας ολόκληρης χρονιάς, γίνεται ευλογημένη συγκομιδή. Οι χρυσαφένιες ρόγες του ολόγλυκου μοσχάτου σταφυλιού αποκαλύπτουν τη διαχρονική δυναμική τους και μετατρέπονται στα ονομαστά σαμιώτικα κρασιά που συνδέονται με τις πιο όμορφες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Πεζούλες ξερολιθιάς ως πάνω στο βουνό, η ζωοδότρα ανάσα του ήλιου και το αγέρι του Αιγαίου, το έδαφος, το ιδιαίτερο μικροκλίμα,  η πατρογονική παρακαταθήκη, η συνεταιριστική δράση, η οινοποίηση, η παλαίωση, οριοθετούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα terroir παγκοσμίως. Τα αμπελοτόπια στη Σάμο καταλαμβάνουν περίπου 14.000 στρέμματα κι εκεί καλλιεργείται το «Άσπρο Μοσχάτο Σάμου», ένα μικρόρωγο σταφύλι το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Κι οι Σαμιώτες αμπελοκαλλιεργητές, με χειρωνακτική κυρίως εργασία, πολύ κόπο και πολύ μεράκι, ακολουθούν την παράδοση των πατεράδων και των παππούδων, αποδίνοντας ένα μοναδικό προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα